Fakultet for økonomi åpnet:

Snoren er klippet, nå starter jobben

-Dette er en stor dag for NTNU. Med dette fakultetet får Norge et nytt tyngdepunkt for utdanning og forskning i økonomi og ledelse, sa Gunnar Bovim, etter at prosesjonen med trommevirvler, finansminister og rektorat i spissen, var unnagjort.
Stor oppgave. Det nye Fakultet for økonomi ledes av dekan Monica Rolfsen ( i midten), som nå skal få tidligere spredte fagmiljø til å virke sammen, og gå opp i en høyere enhet.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Stor oppgave. Det nye Fakultet for økonomi ledes av dekan Monica Rolfsen ( i midten), som nå skal få tidligere spredte fagmiljø til å virke sammen, og gå opp i en høyere enhet. Foto: Sølvi W. Normannsen

Finansminister Siv Jensen klippet snoren, og rektor Gunnar Bovim minnet om at hvetebrødsdagene går fort og at det er nå jobben ved NTNUs nye Fakultet for økonomi starter for alvor.

Økonomi med teknologiprofil

Åstedet for åpningen, vrimleareal og kantine ved NTNU Handelshøyskolen var befolket av studenter, ansatte og NTNU-ledere, men også bankfolk, eiendomsutviklere, industri og næringslivstopper var tungt representert. Det var også gjester fra norsk akademia generelt og tungvektere innen økonomifaget spesielt.

Det nye Fakultet for økonomi ledes av dekan Monica Rolfsen, som nå skal få tidligere spredte fagmiljø til å virke sammen, og gå opp i en høyere enhet.

I sin tale viste Bovim til at man nå skaper et fakultet som er unikt, også i internasjonal sammenheng. Forankret i NTNUs teknologiske hovedprofil, skal sterke, komplementære fagmiljø fra industriell økonomi og samfunnsøkonomi ved NTNU, Handelshøgskolen i Trondheim og de tidligere høyskolene i Ålesund og Gjøvik bli til et økonomifakultet med en tydelig teknologiprofil.

LES OGSÅ: Victor Norman: - Fint for Norge med økonomifakultet ved NTNU

Spesielt ansvar for bærekraft

Det skal ha sterkt fokus på innovasjon og entreprenørskap, nært samarbeid både med industri og næringsliv og de store arbeidslivsorganisasjonene. 

- Fakultetet får et spesielt ansvar for vår satsing på bærekraftig samfunnsutvikling, sa Bovim, som vektla at fakultetet er direkte operasjonalisering av NTNU-fusjonen.  Han sa også at gjennom en fusjon vil det alltid være noen parter som er entusiastiske og andre som ikke er det.

- Men nå er vi i det miljøet hvor alle er entusiastiske, sa Bovim, som berømmet fagmiljø, studenter og andre som har jobbet med prosessen. Han sammenlignet fakultetet med både et kjærlighets – og fornuftsekteskap, og mente alt ligger til rette for å lykkes. Han advarte allikevel mot selvgodhet og at man ikke måtte ta suksess for gitt.

"Det er nå jobben starter for alvor"

- Hvetebrødsdagene går fort, og hverdagen kommer brått. Det er jobben starter for alvor. Det er nå dere tar fatt på den viktigste oppgaven: Å bygge et unikt godt fagmiljø og et veldig godt utdanningsmiljø, sa Bovim.

Finansminister Siv Jensen innledet sin tale med å si at hun var fornøyd med utfallet av regjeringens universitets- og høgskolereform, som har gjort NTNU til landets største universitet. Deretter ga hun forsamlingen en guidet tur gjennom Norges posisjon i forhold til utviklingen i det makroøkonomiske bildet i Europa fra 1900-tallet og fram til i dag.

Sparereformen vil gi handlingsrom

Jensen kaller seg teknologioptimist, og fortalte om hvor begeistret hun hadde vært etter møte med studentene på Entreprenørskolen ved NTNU sist vinter. Hun sneiet også innom regjeringens effektiviseringsreform, som har medført tøffe sparekrav i offentlig sektor, og utfordringer alle fra NTNU og det nye fakultetet har kjent - og kjenner på kroppen.

LES MER: Det blir trangt og absolutt krevende

Jensen la vekt på at reformen skal gi mer effektiv forvaltning, som igjen skal skape handlingsrom på andre områder.

Finansministeren avsluttet med å vise til at det nå er lyspunkt i økonomien, veksten er på vei opp på flere områder etter noen år i motgang. Hun mener hovedutfordringen er at produktivitetsveksten blir for lav, og la vekt på at omstilling og vekst må gå hånd i hånd.

- Utdanningsinstitusjoner som NTNU er avgjørende for at vi skal lykkes i å løse utfordringene vi står overfor, sa Jensen til slutt. 

Paneldebatt og tusenkroners spørsmål

Etter Jensens tale var det paneldebatt mellom finansministeren, økonomiprofessorene Victor Norman, Kalle Moene og Ragnar Torvik, samt Telenor-sjef Sigve Brekke. Temaet for debatten var "Brexit, Trump og økonomene: Ny teknologi, globalisering, ulikhet og populisme".

På det videre programmet står panelsamtale om ny teknologi med Sigve Brekke i Telenor, SINTEF-sjef Alexandra Bech Gjørv og Thang Manh Tran, som er konstituert direktør for Vipps forretningsutvikling i DNB. Folketrygdfondets leder Olaug Svarva og Statens Pensjonsfond Utland ved Trond Grande holder innlegg om "Hvordan tjene på kapitalforvaltning når rentene er null?".

Siste post på programmet tirsdag ettermiddag er innlegg fra rektor Frøystein Gjesdal fra Norges Handelshøyskole, rektor Inge Jan Henjesand fra BI og dekan Monica Rolfsen fra Fakultet for økonomi. De tre skal ta for seg spørsmålet om hva suksessfaktorene blir for fremtidens fagmiljø i økonomi og ledelse.

"Alle" var der og hørte finansministeren tale. På første rad satt tungvektere innen økonomifaget, som tidligere NHH-rektor Victor Norman, NTNUs Ragnar Torvik og Kalle Moene ved Universitetet i Oslo.

Høytidelig. Åstedet for åpningen, vrimleareal og kantine ved NTNU Handelshøyskolen var befolket av studenter, ansatte og NTNU-ledere, men også bankfolk, eiendomsutviklere, industri og næringslivstopper var tungt representert.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Høytidelig. Åstedet for åpningen, vrimleareal og kantine ved NTNU Handelshøyskolen var befolket av studenter, ansatte og NTNU-ledere, men også bankfolk, eiendomsutviklere, industri og næringslivstopper var tungt representert. Foto: Sølvi W. Normannsen

Klippet snoren. Finansminister Siv Jensen innledet sin tale med å si at hun var fornøyd med utfallet av regjeringens universitets- og høgskolereform, som har gjort NTNU til landets største universitet. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Klippet snoren. Finansminister Siv Jensen innledet sin tale med å si at hun var fornøyd med utfallet av regjeringens universitets- og høgskolereform, som har gjort NTNU til landets største universitet. Foto: Sølvi W. Normannsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.