Her fant de 13 000 år gammelt hvalbein

Unikt funn i Agdenes har fått Vitenskapsmuseet til å lage utstilling i rekordfart.
Hvalbeinet ble funnet i blåleire i Stordalen på Agdenes.
(Foto: JØRGEN ROSVOLD)

Hvalbeinet ble funnet i blåleire i Stordalen på Agdenes. Foto: JØRGEN ROSVOLD

- Vi ønsker å vise frem dette unike funnet nå mens det ennå er helt ferskt. Mange har fått med seg selve funnet, og vi tror en hel del av dem vil synes det er interessant å komme hit for å se det. Derfor har vi laget en utstilling i rekordfart, sier formidlingssjef Randi Wenche Haugen ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Mandag ettermiddag bar postdoktor Jørgen Rosvold nakkevirvelen fra en grønlandshval opp fra kjelleren på Vitenskapsmuseet til foajeen der det skal stilles ut.

- Jeg har aldri sett noe fra denne tida som er så godt bevart, sier forskeren.

Døde under istida

Han hadde med seg geologer fra Norges geologiske undersøkelser da hvalbeinet nylig ble hentet ut fra blåleira i Agdenes. Analyser av leira forteller at hvalen har ligget på stedet i mellom 13 000 og 14 000 år. Dette var på slutten av forrige istid, og trolig har vannet stått 100 meter over funnstedet som nå er 35 meter over havet. Da lå innlandsisen over det meste av landet, og Trondheimsfjorden var full av isfjell, ifølge Vitenskapsmuseet.

Det var i midten av mars at en turgåer i Stordalen, ytterst på Agdenes, fant nakkevirvelen stikkende ut fra blåleira i en elveskråning. Der hadde den blitt vasket frem av regn og vårflom.

Historie om hvalbein i slekta

Turgåeren heter Arnt Helge Volden. Han var ikke tvil om at det var et hvalbein da han så det, for han hadde blitt fortalt at det finnes hvalbein i området, melder NRK.

Ifølge Kristian Fremstad hadde det nemlig versert en historie om et hvalbein i slekta.

– Min tippoldemor, som også er Arnt Helges oldemor, brukte et ribbein av en hval da hun banket klærne etter å ha vasket dem i elva. Så dette er en hval som har gjort nytte for seg opp gjennom tida, sa han til NRK.

- Ingen så godt bevart som dette

Etter utstillingsperioden skal alderen på nakkevirvelen fastslås gjennom en karbondatering (C14-metoden). Rosvold tror det er sannsynlig at store deler av hvalen ligger like ved der nakkevirvelen ble funnet. Likevel blir det ingen utgraving, da funnet er naturhistorisk og ikke kulturhistorisk.

- Naturhistoriske funn utløser dessverre ingen midler til utgraving. Det fins noen hvalbein i Norge fra samme tidsperiode, men ingen som er i nærheten av å være så godt bevart som dette. I tillegg er beinene vi har fra før stort sett en del mindre, sier Rosvold.

Kan bli 200 år

Grønlandshvalen kan bli over 200 år. Akkurat hvor høy alder Agdenes-hvalen oppnådde er uvisst, men beinet som ble funnet i Stordalen har flere nakkevirvler som har grodd sammen. Dette skjer først når hvalen er 30-40 år gammel. Hvor stor Agdenes-hvalen egentlig var, er ikke godt å si, ifølge Rosvold. Det fins for få beineksemplarer til å gjøre gode beregninger.

Teorien er at hvalen har dødd i havet og drevet inn i bukta der den ble funnet. I dag er den truede grønlandshvalen en arktisk art som trives best langs drivisen. Grønlandshvalen lever av å filtrere små organismer gjennom de store bardene sine, og kan bli nærmere 20 meter lang 100 tonn tung.

Det måtte to mann til for å være nakkevirvelen opp fra kjelleren i Vitenskapsmuseet.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det måtte to mann til for å være nakkevirvelen opp fra kjelleren i Vitenskapsmuseet. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Det fins noen hvalbein i Norge fra samme tidsperiode, men ingen som er i nærheten av å være så godt bevart som dette, sier postdoktor Jørgen Rosvold ved NTNU Vitenskapsmuseet.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det fins noen hvalbein i Norge fra samme tidsperiode, men ingen som er i nærheten av å være så godt bevart som dette, sier postdoktor Jørgen Rosvold ved NTNU Vitenskapsmuseet. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tapte søksmålet mot NTNU

Hilde Skeie saksøkte NTNU etter å ha blitt tvunget ut av lederjobben ved Internasjonal seksjon. NTNU ble frifunnet av Sør-Trøndelag tingrett.

Sprik i sensur og karakterer:

Tøffe krav til opptak kan gi tøffere sensur

Når sensorer ved NTNU Handelshøyskolen setter karakterer på egne studenter synes de å være strengere enn kolleger ved andre læresteder. En forklaring kan være høye opptakskrav.

Én NTNU-forsker blant de fjorten nye i akademi for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere har plukket ut 14 nye medlemmer. Guro Busterud fra NTNU er en av dem.

Erfaringer etter en måneds kamp mellom de ulike bærekraftsmålene

NTNU er interessert, her er det forståelse for at Afrika er det neste viktige kontinentet, skriver er vår gjestekommentator, som har permisjon fra varaordførerjobben i Trondheim for å jobbe med bærekraft for regjeringen i Ghana.