Campussamling:

Regjeringen vil ha utbygging av campus vest for Gløshaugen

- Skal vi få ut gevinsten av å samle NTNU rundt Gløshaugen må vi faktisk samle rundt Gløshaugen.
Utenriksminister Børge Brende var blant en rekke politikere til stede i Rådssalen på NTNU da statssekretær Bjørn Haugstad presenterte nyheten om at regjeringen ønsker utbygging av NTNU vest for Gløshaugen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Utenriksminister Børge Brende var blant en rekke politikere til stede i Rådssalen på NTNU da statssekretær Bjørn Haugstad presenterte nyheten om at regjeringen ønsker utbygging av NTNU vest for Gløshaugen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det slo statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet fast etter immatrikuleringen på Gløshaugen onsdag og fortsatte:

- Derfor ser regjeringen at, slik NTNU-styret har anbefalt, det er særlig vest for Gløshaugen det er arealer til utnyttelse. Vi tenker at vestalternativet er det mest farbare.

Fusjon med HiST og tilstedeværelse i Midtbyen

Haugstad presenterte nyheten da en rekke lokale og nasjonale politikere hadde samlet seg i Rådssalen i Hovedbygningen på Gløshaugen etter immatrikuleringen. Nyheten betyr at regjeringen ikke legger opp til mer tilstedeværelse av NTNU i Midtbyen. Det forklarte Haugstad med at det har skjedd endringer siden regjeringen i 2015 besluttet å samle NTNU.

- NTNU har blitt mye større, og har blant annet fått inn den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag. Når staten bruker mye penger på å utvikle NTNU, er det også viktig for byen, sa Haugstad.

Han fortalte videre at statsministeren flere ganger har utfordret KD om når det kommer flere avklaringer i campusprosjektet.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Varsler konseptvalg på nyåret

- Det har vært et utredningsarbeid om ulike geografiske plasseringer. Noen har hatt veldig klare synspunkter, og debatten har gått høyt. Vi håper vi kan ta et endelig konseptvalg, altså størrelse og omfang, like på nyåret. For å komme dit har vi ment at det var fornuftig å få en avklaring på lokalisering. Da går vi tilbake til kilden: regjeringens vedtak om samling på Gløshaugen. Med innfusjoneringen av Hist er det naturlig for regjeringen å slå fast at den tilstedeværelsen NTNU har i Midtbyen skal være like sterk fremover som den er nå, sa Haugstad.

- Vi er veldig positive til at KD har ambisjoner i samme retning som NTNU-styret. Det er veldig bra at KD har tatt en beslutning som gir føringer for videre planlegging, sa NTNUs styreleder, Svein Richard Brandtzæg etter Haugstads presentasjon.

Campussjef: - Vi får en retning å jobbe etter

Sjef for NTNUs campusprosjekt, Merete Kvidal, er også fornøyd med signalene fra regjeringen.

- Dette betyr at vi har fått en retning å jobbe etter, og vi har fått bekreftet at regjeringen slutter seg til anbefalingen fra NTNU-styret i at det er størst potensial i å bygge vestover, mellom Gløshaugen og Øya, sier Kvidal til UA.

- Betyr det at det ikke blir mer bygging i Midtbyen?

- Jo, vi skal utvikle Vitenskapsmuseet. Det er en stor sak, og veldig viktig for NTNU. Det er veldig viktig å få med Vitenskapsmuseet i helheten vi har av formidling av den forskningen og utdanningen vi har.

- Er utbygging på Brattøra, Nyhavna og Leüthenhaven helt ute av bildet nå?

- Signalene fra regjeringen er klare på at dette skal legges bort.

- Hvor viktig er det for videre arbeid med campusarbeidet?

- Det betyr at vi kan legge kreftene i lokalisering i ett område, og utvikle ulike alternativer for denne lokaliseringen. Da kan vi gjøre det med mer ressurser og mer kvalitet.

Ikke lenger håp om KAM på Leütenhaven

Kommunalråd Berit Tiller har vært en av forkjemperne for campusutbygging i Midtbyen. Hun er ikke like fornøyd som Kvidal, men beskriver seg selv som forsiktig optimist etter nyheten fra regjeringen.

- Dette betyr at det er en fremdrift i prosjektet og at det settes trykk på det. Det er viktig med mer midler til å utrede konseptet, sier Tiller til UA og sikter til nyheten om at regjeringen akter å øke støtten til NTNUs planlegging av nytt campus med 50 millioner kroner i 2018.

- Men blir det uaktuelt med bygging på Brattøra, Nyhavna og Leütenhaven?

- Jeg tenker vi skal avvente prosjektet og utredningen for å se. Det sies jo at tilstedeværelsen på Kalvskinnet skal være minst like stor. Det er gode nyheter for oss som har ønsket sentrumsnært NTNU.

- Tolker du ikke dette som om det er mindre aktuelt med mer tilstedeværelse fra NTNU i sentrum?

- Minst like stort, det må jo være positivt. Det er vel ikke noe håp om KAM-senter på Leutenhaven nå. Det viktige er at det blir en god totalcampus. At den skulle være primært rundt Gløshaugen har vi vært inneforstått med, sier Tiller.


- NTNU har blitt mye større, og har blant annet fått inn den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag. Når staten bruker mye penger på å utvikle NTNU, er det også viktig for byen, sa Haugstad.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- NTNU har blitt mye større, og har blant annet fått inn den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag. Når staten bruker mye penger på å utvikle NTNU, er det også viktig for byen, sa Haugstad. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.