Minnemedalje til Anna Midelfart

I 1996 ble Anna Midelfart den første kvinnelige professoren i øyesykdommer. Nå er NTNU-professoren tildelt Hjalmar Schiøtz' minnemedalje.
Anna Midelfart er i dag professor emeritus. Hun vokste opp i Tsjekkoslovakia, tok medisinutdanning i Norge og ble spesialist i øyesykdommer ved NTNU. (Foto: Bente Haughom/Norsk oftalmologisk Forening)

Anna Midelfart er i dag professor emeritus. Hun vokste opp i Tsjekkoslovakia, tok medisinutdanning i Norge og ble spesialist i øyesykdommer ved NTNU. Foto: Bente Haughom/Norsk oftalmologisk Forening

Medaljen er den høyeste utmerkelsen til Norsk oftalmologisk forening, som er en forening for øyeleger. Oftalmologi er det spesialfeltet innenfor medisin som behandler øyesykdommer.

Hjalmar Schiøtz (1850-1927) ble Norges første professor i øyesykdommer i 1901. Minnemedaljen som bærer hans navn, har følgende formål: «...utdeles uten hensyn til nasjonalitet, til påskjønnelse av fremragende vitenskapelig arbeid eller innsats til fremme av oftalmologien og Norsk Oftalmologisk Forening.»

I dag er Anna Midelfart professor emeritus ved Fakultet for medisin og helsevitenskap. I 1996 skrev hun altså historie da hun ble Norges første kvinnelige professor i oftalmologi.

I et intervju som Universitetsavisa gjorde med tsjekkiskfødte Anna Midelfart i 2006, kan vi lese at hun egentlig hadde tenkt å bli kjemiingeniør. Under Praha-våren i 1968 møtte hun medisinstudent Erik Midelfart fra Trondheim, som benyttet anledningen til å være turist i Praha. Året etterpå giftet de seg. Anna Midelfart fullførte kjemistudiene og fortsatte deretter på medisin. Dette igjen ble startskuddet for at NTNU i 1996 fikk landets eneste kvinnelige professor i oftalmologi.

Minnemedaljen bærer inskripsjonen: «Homo Bonus Solus Fit Medicus Bonus», som betyr: «Bare det gode menneske kan bli en god lege».

Også en annen kvinne fikk Hjalmar Schiøtz' minnemedalje i forbindelse med øyelegenes møte. Professor Emilia Kerty ved Universitetet i Oslo er ekspert på øyesykdommer og nevrologi.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.