Først ut med
campus i lomma

Fase II. Trådløse Trondheim vurderer en fase II til neste år der campus Øya og Dragvoll er med. - Vi tror på en fase II. Interaksjon med brukerne skal bidra til løpende utvikling av produktet, sier daglig leder Thomas Jelle. Foto: Sølvi W. Normannsen

Dagens gode nyhet til alle som til en hver tid virrer rundt på Gløshaugen og lurer på hvor de finner kontorer, auditorium, nærmeste bussholdeplass eller toalett: NTNU er verdens første universitet hvor du kan navigere innendørs ved hjelp av mobilen din.

Publisert: 31.08.2011 kl. 13:42
Endret: 31.08.2011 kl. 13:56

For IME er dette et stjerneeksempel på hvordan forskning og forskningsbasert undervisning kan lede frem til innovasjon.

Geir Øien, dekan.

- Nå er det ikke lenger noen unnskyldning for å komme for sent til møter eller forelesning, sier daglig leder Thomas Jelle i Trådløse Trondheim as.

13 000 søkbare rom

I disse dager er nesten 5000 nye studenter i ferd med å gjøre seg kjent på NTNU. Mange av dem på Gløshaugen. I følge Jelle må en ny student oppsøke 50 nye steder i løpet av en uke.

- Når NTNU har 13 000 rom sier det seg selv at mange roter seg vekk, havner på feil forelesningssal og sliter med å finne frem, sier han.

Nå er samtlige rom gjort søkbare i den nye applikasjonen, som har detaljerte kart og plantegninger av alle rom i alle de 60 byggene på haugen. Alt innholdet ligger på webservere og sendes brukere på forespørsel, enten det er korteste veil til et seminarrom, toalettet eller nærmeste buss-holdeplass det søkes etter. Brukeren kan også legge til innhold selv.

De 1800 basestasjonene som er plassert rundt om på Gløshaugen betyr også at NTNU har et svært godt utbygd trådløst nett. Dette brukes til å finne posisjonen til brukeren, med en nøyaktighet på 5-10 meter.

Brukerdrevet innovasjon

“Campusguiden” gir dermed campus rett i lomma, så fremt en kan koble seg til trådløst nett med en iPhone eller en annen type smarttelefon. Og det har vi omtrent alle sammen i løpet av to-tre år, i følge New York-baserte ABI research som har spesialisert seg på teknologiske markedsundersøkelser.

Løsningen fungerer selvfølgelig også på lesebrett og bærbar pc.

I mars slapp de første 100 testbrukerne til. I mai var det fortsatt 60 igjen som brukte appen. Betaversjonen ble lansert onsdag, og nå kan alle som ønsker det ta den i bruk via campusguiden.no. Jelle understreker at det er en prøveversjon, og at flere funksjoner kommer. De vil gjerne ha aktive brukere som kan være med på å utvikle appen videre og fylle den med innhold.

Tro på stort marked

Med 350 000 kvadratmeter bygningsmasse, det store antallet bygg og rom er Gløshaugen et perfekt, men ekstremt komplekst og krevende test-case. Thomas Jelle mener det gir selskapet et stort konkurransefortrinn, når de i løpet av neste år vil lansere tjenesten kommersielt.

- Fikser vi Gløshaugen, fikser vi hva som helst av utfordringer som måtte komme, sier Jelle, som er fast i troen på at dette blir stort:

- Undersøkelser tyder på at innendørs navigering kan bli større enn GPS innen 2015. Allerede i dag foregår 60-70 prosent av all mobilbruk inne, opplyser han.

Markedet er alle som har en kompleks bygningsmasse, som universiteter, større kjøpesentre, sykehus og messeområder.

Midt i IME-strategien

Campusguiden er resultatet av et par års forsknings- og utviklingssamarbeid selskapet har hatt med NTNU, først og fremst fagmiljøer ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk. Det hele startet med et studentprosjekt ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap i 2008.

- For IME er dette et stjerneeksempel på hvordan forskning og forskningsbasert undervisning kan lede frem til innovasjon, sier dekan ved IME, Geir Øien.

Prosjektet har engasjert forskere over et bredt spekter, alt fra arbeid med utvikling av selve teknologien til brukerundersøkelser. Både masterstudenter og stipendiater har vært med underveis i deler av arbeidet. Dekanen er også opptatt av at prosjektet passer perfekt inn i fakultetets strategiplan. I likhet med NTNUs overordnede strategi, vektlegger den større integrering av forskning, forskningsbasert undervisning og innovasjon -gjerne i samarbeid med næringslivet.

Prosjektet har så lagt kostet to millioner kroner, finansiert med midler fra Trådløse Trondheim as, NTNU og programmet Designpilot i Norges Forskningsråd.

 

Skriv ny kommentar

Tittel *

Kommentar *

Fornavn *

Etternavn *

E-post *

 

Universitetsavisa ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og eventuelt fjerne innlegg. Klikk her for å lese alle reglene for debatten.

På forsiden nå

Forsvarer Total Norges nærvær på jobbmesse

- Jeg greier ikke se sammenhengen mellom det som skjer i Norge og det som skjer der. Det sier prorektor Johan Hustad om kritikken mot at oljeselskapet Total får stå på stand ved NTNU. FN har erklært at det franske konsernets aktivitet i Vest-Sahara strider mot folkeretten.

Klimakrisen gir stinn brakke

Arrangøren av lørdagens klimaseminar flagger at NTNU bør kutte samarbeidet med oljeindustrien og droppe all aktivitet som kan forlenge oljealderen. Det er ikke plass til alle som vil delta.

 

Forskere får hatmeldinger

Forskerne bak konferansen om statsløshet i Karibia er blitt møtt med harme og hatmeldinger. – Vi beskyldes for å ødelegge den dominikanske nasjonen, sier universitetslektor ved NTNU, Jørgen Yri.

 

HiST vil ha NTNU-fusjon

HiST-rektor Helge Klungland satt klar med en positiv innstilling til sammenslåing, men tåketrøbbel laget krøll for flere andre utsendinger til onsdagens Saks-møte i Molde.

- NTNU har et ansvar

Stipendiat Trygve Utstumo ved NTNU ble arrestert og deportert fra Vest-Sahara. Han mener NTNU har et ansvar for å holde Total ansvarlig for sine handlinger.

Den nye Campusguiden hjelper deg å finne veien til det meste på Campus Gløshaugen.
Viktige koblinger. - Et prosjekt som dette synliggjør noen viktige koblinger og er med på å styrke universitetets samfunnsrolle. Det ligger forskning bak nyvinninger, sier dekan Geir Øien ved IME-fakultetet. Foto: Sølvi W. Normannsen
Brukerdrevet. Du kan også legge til innhold selv, og dele med andre.