Diplomatiet vil sikre VM prestisjeutstilling

Diplomatiet jobber med saken og håpet om å få vise den spektakulære utstillingen “Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” vokser for hver dag ved NTNU Vitenskapsmuseet. – Jeg er optimistisk, sier museumsdirektør Axel Christophersen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har engasjert seg, og uttrykt overfor Afghanistans utenriksminister Zalmay Rassoul at Norge ønsker utstillingen hit til landet. Den norske ambassaden i Kabul har uttrykt den samme interessen overfor landets utenriksdepartement, og skal i løpet av kort tid ha et møte med visekulturminister Omar Sultan.

- Jeg krysser fingre for at dette blir noe av, og at vi kan åpne utstillingen i Trondheim i mai neste år, sier Axel Christophersen.

Smuglet ut

Utstillingen inneholder nærmere 300 arkeologiske skatter og kunstverk som ble smuglet ut under stor dramatikk fra Nasjonalmuseet i Kabul i 1989. Noen dateres helt tilbake til 300 år før Kristus. Her er alt fra gullsmykker, imponerende sølvarbeider og gjenstander i glass, til intrikate skulpturer i elfenben og stein.

LES MER: Vil vise Afghanistand kulturskatter

Allerede i 2007, under et møte med direktøren for Nasjonalmuseet i Kabul, signaliserte Christophersen interesse for at NTNU Vitenskapsmuseet skulle få vise utstillingen. Den er en av de mest besøkte og omtalte utstillinger som for tiden turnerer globalt. I disse dager ankommer den Stockholm, etter å ha vært vist i British Museum (BM) i London -der sluttdatoen ble utsatt to ganger på grunn av publikumstilstrømmingen.

Knallharde betingelser

Det er president Hamid Karzai personlig som tar den endelige beslutningen. Det var også presidenten selv som åpnet utstillingen i BM 3. mars i år. Christophersen legger ikke skjul på at det er et innfløkt forhandlingsklima, med kulturelle og sosiale koder på mange plan. Med til historien hører også at afghanerne stiller knallharde betingelser i forhandlinger.

Mens man i vår trodde at de skulle ta over direkte etter London, viste det seg at Statens museer för världskultur i Sverige også var på banen –og fikk utstillingen først. Dette takket være effektiv inngripen fra den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

Samarbeid med Sverige

Utstillingen i Stockholm varer fra 22. november til 9. april neste år. Tiden frem til det kan NTNU Vitenskapsmuseet bruke på forberedelser, slik at kulturskattene eventuelt kan tas direkte fra Sverige. Dermed blir transporten enklere, sikkerheten bedre, og downperioden minimal.

Vitenskapsmuseet har innledet et samarbeid med Statens muséer för världskultur, blant annet om oversettelser av tekstmaterialet fra British Museum. Ansatte i Trondheim skal være med på monteringen av utstillingen i Stockholm.

Konkurrerer med Seoul

Mye skal klaffe før klarsignal eventuelt kommer. Også et stort museum i Seoul i Sør-Korea er interessert i å vise utstillingen. For nasjonalskattenes eiere, som vil at de skal bli sett av flest mulig, har et lite museum i Trondheim lite å stille opp mot et publikumspotensiale på flere ganger Norges befolkning. Håpet nå er at Seoul ikke søker for den samme perioden, og at eierne ser seg tjent med at den vises flere steder i Skandinavia når den først er her.

- Her gjøres det for øyeblikket en delikat diplomatisk innsats som vi håper skal falle ut til vår fordel. Kommer den til Seoul har vi få mulighet til å få den tilbake, sier Christophersen.

Overveldende kulturhistorie

NTNU Vitenskapsmuseet har en uttalt strategi om å være samfunnsaktuell, og formidler av samfunnsaktuelle tema. Det er også et arkeologisk museum, og formidler av kulturhistoriske forhold. Alt dette passer som hånd i hanske med Afghanistan-utstillingen, mener museumssjefen.

- Men det viktigste av alt er at den setter et helt annet lys på Afghanistan enn det som formidles i mediene. Landet, som i dag er et eneste stort globalt brennpunkt har en overveldende kulturhistorie – og det er det viktig å få vist frem, sier Christophersen.

Ettertraktet. Mange fordums praktbygg i Afghanistan er sønderskutt etter tiår med krig. Crossroads- utstillingen inneholder nærmere 300 arkeologiske skatter og kunstverk som ble smuglet ut under stor dramatikk fra Nasjonalmuseet i Kabul i 1989.
(Foto: Axel Christophersen NTNU Vitenskapsmuseet)

Ettertraktet. Mange fordums praktbygg i Afghanistan er sønderskutt etter tiår med krig. Crossroads- utstillingen inneholder nærmere 300 arkeologiske skatter og kunstverk som ble smuglet ut under stor dramatikk fra Nasjonalmuseet i Kabul i 1989. Foto: Axel Christophersen NTNU Vitenskapsmuseet

Engasjert. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har engasjert seg i saken, og gitt uttrykk for at Norge ønsker Crossroads-utstillingen hit til landet.

Engasjert. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har engasjert seg i saken, og gitt uttrykk for at Norge ønsker Crossroads-utstillingen hit til landet.

Dramatikk. I mange år ble kulturminnene holdt skjult i Nasjonalbankens hvelv i Kabul, før alt ble sendt ut av landet av sikkerhetsmessige grunner. Her fra British Museums presentasjon av utstillingen tidligere i år.

Dramatikk. I mange år ble kulturminnene holdt skjult i Nasjonalbankens hvelv i Kabul, før alt ble sendt ut av landet av sikkerhetsmessige grunner. Her fra British Museums presentasjon av utstillingen tidligere i år.

Risiko. NTNU VM har allerede brukt en god del tid og ressurser på å få utstillingen, uten å vite om det blir noe av. - Det er et sjansespill, men dette er en viktig sak for oss på flere måter, sier museumsdirektør Axel Christophersen.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Risiko. NTNU VM har allerede brukt en god del tid og ressurser på å få utstillingen, uten å vite om det blir noe av. - Det er et sjansespill, men dette er en viktig sak for oss på flere måter, sier museumsdirektør Axel Christophersen. Foto: Sølvi W. Normannsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».