- NTNU er et fyrtårn på dette området i Norge

Næringsminister Trond Giske mener gode norske ideer forsvinner til utlandet. Nå tar NTNU grep og skal tilby patentstudier.

- Mange bedrifter er flinke til å beskytte sine produkter, men vi kan bli enda flinkere. Særlig gjelder dette internasjonalt. Gode ideer kan bli stjålet og kopiert i lavkostland, sier næringsministeren til UA.

Mastergrad og phd i patent

Sammen med prorektor Johan Hustad og rektor Torbjørn Digernes åpnet han tirsdag ettermiddag Norwegian Academy for Intellectual Property (Naip) på NTNU.

Akademiet skal sørge for at næringslivet, forskere og studenter lærer å beskytte det de skaper. Etableringen er forankret i stortingsmeldingen Giske la frem sist fredag. I dette inngår det planer om et masterstudium om patenter og videre muligheter for å ta inn doktorgradskandidater.

- NTNU er i førersetet innen IPR (Intellectual property rights, journ.anm) i Norge og har vært gode på å skape nye produkter. Det er viktig at studentene får kompetanse på hvordan rettighetene kan sikres, sier Giske.

- Piratkopiering kan være livsfarlig

Under sin åpningstale i IT-bygget på Gløshaugen minnet næringsministeren om at piratkopiering ikke begrenser seg til filmer, musikk og klær.

- Det handler også om forfalskning av legemidler og dette kan være svært farlig, sa han.

Han viste også til en undersøkelse som fortalte at 64 prosent av de spurte studentene syntes piratkopiering er greit.

- Milliarder går tapt. Norge er et dyrt land og det er mange områder vi ikke kan konkurrere på, men vi skal være gode på nyskapning og da må vi beskytte det vi skaper, formante Giske.

Rektor Torbjørn Digernes og næringsminister Trond Giske konkurrerte i quizspillet Kahoot. Ingen av dem vant, men de hadde det morsomt likevel.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Torbjørn Digernes og næringsminister Trond Giske konkurrerte i quizspillet Kahoot. Ingen av dem vant, men de hadde det morsomt likevel. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kahoot. Læringsspillet er laget av professor Alf Inge Wang (til høyre) ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kahoot. Læringsspillet er laget av professor Alf Inge Wang (til høyre) ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Rektor Torbjørn Digernes, næringsminister Trond Giske og prorektor Johan Hustad presenterte det nye akademiet for intelektuelle verdier ved NTNU.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Torbjørn Digernes, næringsminister Trond Giske og prorektor Johan Hustad presenterte det nye akademiet for intelektuelle verdier ved NTNU. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Under sin presentasjon av stortingsmeldingen som ble lagt frem sist fredag viste Giske blant annet til at svært mange studenter mener piratkopiering er greit.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Under sin presentasjon av stortingsmeldingen som ble lagt frem sist fredag viste Giske blant annet til at svært mange studenter mener piratkopiering er greit. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsrådbesøket ble dokumentert under næringsminsterens tale.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsrådbesøket ble dokumentert under næringsminsterens tale. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Trond Giske var veldig interessert i hva applabben jobber med og fikk en liten introduksjon av noen av studentene.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Trond Giske var veldig interessert i hva applabben jobber med og fikk en liten introduksjon av noen av studentene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det ble folksomt inne i applabben da blant annet rektor og næringsministeren skulle prøve seg i kunnskapsquiz. Til høyre for Giske er oppfinner av D-bolten, Charlie Li.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det ble folksomt inne i applabben da blant annet rektor og næringsministeren skulle prøve seg i kunnskapsquiz. Til høyre for Giske er oppfinner av D-bolten, Charlie Li. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Prorektor Johan Hustad var storfornøyd etter å ha vunnet patentquizen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Prorektor Johan Hustad var storfornøyd etter å ha vunnet patentquizen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».