UiO nest best i Norden - fremgang for NTNU

Helsingfors universitet er framleis det mest synlege universitetet i Norden på Internett. Universitetet i Oslo kjem på andreplass, medan Københavns Universitet tar tredjeplassen, melder det spanske rankingbyrået Webometrics.

Universitetene ansetter forskere fra egne rekker

De største universitetene rekrutterer internt når de ansetter professorer og førsteamanuenser. Nesten 70 prosent av professorene ved Universitetet i Oslo studerte ved samme lærested.

Gjør tungt stoff lett ved å bruke bilder

Mennesker husker og tenker i bilder. Det bør du benytte deg mer av, om du vil vekke interesse når du holder foredrag.

Vil ikkje ha evaluering av Cristin enno

– Ei evaluering av Cristin no vil neppe tilføra prosessen noko nytt. Det svarar kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på eit spørsmål frå stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap).

- I Japan er kontakt på professor-nivå viktigst

Mye samarbeid med Japan har vært på personnivå, nå ønsker NTNU å løfte det opp på universitetsnivå.

"Samarbeidet er for lite konkret og bærer preg av løsere kontakter"

Selv om det ofte vises til NTNU når det gjelder samarbeid med Japan, ligger både UiO og UiB foran NTNU i sampublisering, ifølge prorektor for forskning, Kari Melby.

Siste fra forsiden

Ytring:

SV-disiplinenes posisjon: sykkel eller støttehjul?

Om NTNU styret nå vedtar at vi blir en del av et større profesjonsfakultet – hvilke signaler sender dette om disiplinenes posisjon i fremtidige NTNU?

Ytring:

Økonomifakultet åpner mange dører

Økt synlighet og faglig identitet er to av stikkordene som sammen med styrkede fagmiljøer og fokus på tverrfaglighet kan tiltrekke seg landets beste studenter til NTNU, skriver tillitsvalgte for økonomistudentene i Trondheim i dette innlegget.

Tjora på en fredag

"Kun pønken kan berge NTNU"

Om praksis, pluttifikasjon og poliklinisk pønk: Det dreier seg om å legge "vekt på åpenhet, nysgjerrighet og læring i stedet for å drukne kjernevirksomhet i fakultikkasjon."

Ytring:

"Ingen sterk lærerutdanning uten et sterkt SVT-fakultet"

Vi fikk til mye på få år, fordi vi hadde en ledelse som skjønte den strategiske viktigheten av lærerutdanning, skriver Per Ramberg i dette innlegget.

Tehnoport for 11. gang:

Tesla-gründer til Technoport

Han var med på å starte Tesla Motors for 13 år siden. Nå kommer Martin Eberhard til Technoport i Trondheim.

Ut mot urimelige krav for forskning i sosiale medier

Sosiale medier kan være gullgruve for forskere, men også en mulig forskningsetisk fallgruve. NTNU-sosiolog Arve Hjelseth advarer myndighetene mot urimelige krav til personvern.

Nå er droner blitt et vekstfag ved norske universiteter

Utvikling og bruk av droner er i ferd med å bli milliardindustri i Norge og droneutdanning er i vekst ved norske universitet.

Skal humanistene sivilisere teknologene?

Hvorfor trenger vi en stortingsmelding om humaniora? Torbjørn Røe Isaksen, Thea Thorsen og Anne Kristine Børresen gjester denne episoden av UAs podcast.

Stjerneforsker Thea Thorsen ba Torbjørn på kulturfestival

Torbjørn Røe Isaksen åpnet kulturfestivalen S.P.O.R lørdag formiddag. Bak arrangementet står Thea Selliaas Thorsen, NTNUs stjerneforsker innen klassiske fag.

Unge forskerspirer bryner seg på ordentlige forskere

Elever fra Singsaker skole får prøvd seg som forskere i januar og februar. Den 14. februar presenterer de resultatene sine i Realfagbygget med Trondheims-forskere som dommere.

Doblet EU-midlene fra 2011 til 2015

Mange norske forskningskroner tar omveien om Brussel. Det positive er at disse forskningskronene øker i verdi, mener UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Moser-paret skilles, men vil fortsatt forske sammen

May-Britt og Edvard Moser går hver til sitt privat, men sier de vil fortsette forskningssamarbeidet.

Femte størst, men svakere på sitering

Norge er verdens femte største nasjon på polarforskning i volum, men norske polarforskere siteres mindre enn de store nasjonene.