Sikkerhetsskyer i horisonten

Hvor sikre er forskningsdata lagret i skyen? Varsellampene lyser.

Tviler på jussen rundt spionfilter

Kunnskapsdepartementet, Utenriksdepartementet og Politiets Sikkerhetstjeneste er for tiden opptatt av å minne universitetene om deres ansvar for å hindre ulovlig kunnskapsoverføring. Jussprofessor Jan Fridtjof Bernt mener de står i fare for å gå lenger enn reglene rekker. 2

 

Bruker spektakulære bilder i forskningen

Vitenskapsfolk kombinerer naturekspertise og fotolidenskap. Det resulterer i spektakulære bilder og medaljehøsting i fotokonkurranser.

 

Slik ble Oslo hovedstaden

Grunnloven banet vei for en ny måte å tenke på. Landsdelene måtte godta at Norge ikke skulle ha flere likeverdige hovedsteder, og at hovedstaden skulle ligge i Kristiania.

 

Mer å hente i Kina, USA og Canada

Forskningsrådet peiler ut en ny landstrategi. Radaren rettes særlig mot Kina, men også USA og Canada.

 

Veerle kjenner presset

Førsteamanuensis Veerle Jaspers er en av de få utvalgte til NTNUs Stjerneprogram. Det er hun veldig glad for, men den nyslåtte eliteforskeren kjenner også på presset. - Jeg håper jeg er i stand til å innfri, sier hun.

Satser mot stjernene

NTNU satser tungt på unge eliteforskere. Gjennom det nye Stjerneprogrammet sikres 15 stortalenter arbeidsvilkår andre bare kan drømme om. - Dette er nytt. Vi har ikke gjort tilsvarende satsinger tidligere, sier prorektor for forskning, Kari Melby.

Språket forandres av bygninger og klima

NTNU-forskere samarbeider med den verdensledende fonetikeren Ian Maddieson. Han har bygget en database med 415 språk, hvor flere av dem allerede er utdødd.

Lohndal er tidenes yngste vinner

Norges yngste førsteamanuensis er nå tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen, kun fire dager etter å ha fått sin første pris. - Jeg er overveldet, sier han til UA.

Fullt forsvar for oljeforskningen

NTNU har vurdert de etiske dilemmaene i petroleumsforskningen. Svaret er et seks siders tettskrevet forsvar.

Islamforsker vant Holbergprisen

- Har bidratt med viktig forståelse av hvordan Islams tenkning preger vår tolkning av samtiden.

NTNU kan bli alene om Europastudier

Europastudier vurderes lagt ned ved UiO på grunn av lave søkertall. NTNU blir da alene i Norge om å tilby mastergrad i studieretningen.

 

Anbefalt kommentar

Innsendt av Jon Lamvik

Vedvarende vekst og klimaproblemer

Full støtte til Anna Midelfarts innspill. Vekstideologien burde i et søkkrikt samfunn som det norske settes under debatt og et universiset som NTNU burde være et egnet sted.

Det er også forunderlig at studentene, som eks. Studentersamfundet ikke synes å være opptatt av dette. Klimaproblemene stiller krav til alle.

Ytring

Vi har et ansvar

"Kunnskap er i utgangspunktet verdinøytralt, og det er vi – vår etikk, moral og verdier – som avgjør om det blir kunnskap i det godes tjeneste", skriver NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg i dette blogginnlegget. 3

 

Bildegalleri

Nå kun egnet for kråker

Den en gang så stilfulle Thingvalla har forfalt gjennom tiår og første etasje består av en myr av gjørme. Se bildeserie