Han ble såvidt slått av Arne Næss

Terje Lohndal (28) er utnevnt til professor. Han er dermed landets yngste - og Norges 3. yngste gjennom tidene.
Terje Lohndal (28) kan nå legge "professor" til foran navnet.
(Foto: Tore Oksholen)

Terje Lohndal (28) kan nå legge "professor" til foran navnet. Foto: Tore Oksholen

Lohndal blir professor I engelsk lingvistikk. Utnevnelsen kom etter en anbefaling gjort av en internasjonal komite som har evaluert hans vitenskapelige produksjon. Sammen med legendariske Arne Næss (filosofi) og Jan Martin Nordbotten (matematikk), begge 27 år ved professorutnevnelsen, er Lohndal med dette blant de 3 yngste professorene i Norge gjennom tidene.

Vant Nils Klim-prisen

Professoratet bidrar til å krone et nokså overveldende første halvår for mannen, som har fått tilnavnet Lingvistikkens Mozart. I mars ble han den yngste til å motta Nils Klim-prisen, som deles ut av Ludvig Holbergs minnefond. I slutten av februar ble han hedret med Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris for yngre forskere.

Les begrunnelsen her

For to år siden ble Lohndal kåret som en av Norges 10 mest lovende unge forskere av en jury oppnevnt av Morgenbladet. Også en annen NTNU-er, Johannes Skaar, ble også denne hederen til ære.Allerede som 21-åring publiserte han sin første artikkel. Da han begynte på bachelorstudiet hadde han lest hele pensum. Han deltok på kurs for doktorgradsstipendiater da han studerte til bachelor. Under mastergradsstudiet uttalte professoren ved Universitetet i Oslo at det var ingen i Norge som hadde noe mer å lære han.

"Lingvistikkens Mozart"

Det var språkforsker Jan Terje Faarlund som kalte den da 26 år gamle forskeren for «lingvistikkens Mozart.» Faarlund sa han ble han ble regnet for å være en av verdens dyktigste språkvitenskapelige forskere.

- Språket sier noe om hva det vil si å være menneske. Dessuten appellerer det veldig til meg å studere konstruksjoner og mønstre, og å få innsikt i det systemet som språk er, sa Terje Lohndal i 2012.

LES OGSÅ Tidenes yngste førsteamanuensis

UA spurte ham den gang om hva som skal til for å gjøre det skarpt innen forskningen.

- Det må være viljen til å forsake en god del, for eksempel et sosialt liv, særlig i begynnelsen. Da tar arbeidet all tid. Dessuten må man være i stand til å stille spørsmål på en ny måte. De som blir forskere er jo ofte dem som ikke er fornøyd med svarene. De ser på etablerte sannheter som et uløst problem. Og uten å være del av et aktivt og stimulerende miljø, er det vanskelig å operere på et høyt nivå.

Relaterte artikler

- Eg fekk det endå betre

Terje Lohndal til UiOs Uniforum: - Eg har fått det endå betre enn eg våga å håpa på.

Livet på brakka

Lingvistikkens superstjerne Noam Chomsky og vår hjemlige komet Terje Lohndal har brakkelivet til felles.

Islamforsker vant Holbergprisen

- Større ting hviler på små ting, sier Michael Cook. I følge Holberg-styret har han bidratt med viktig forståelse av hvordan Islams tenkning preger vår tolkning av samtiden.

Terje Lohndal fikk sin første pris

Terje Lohndal tildeles Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris til yngre forskere.

- Hvor kom tallet 20 fra, egentlig ?

- Om studenttallet 20 hadde vært innført som nedre grense da jeg studerte, ville jeg ikke vært der jeg er i dag, slår språkviter og forskerkomet Terje Lohndal fast.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.

NTNU i Gjøvik preget av drapssak

Politiet bekrefter at det var NTNU-student Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag. Saken preger ansatte og studenter ved NTNU i Gjøvik.

Kontaktkonferansen:

Toppene i UH-sektoren møter Torbjørn Røe Isaksen

«Universitet og høgskoler inn i framtida« er tema når kunnskapsministeren i dag inviterer til sin årlige samling.

Gledestårer etter at AP snur om lærerkrav

– Det rimer dårlig med Aps tradisjoner om at folk som har vært i arbeid i mange år, plutselig ikke er gode nok, at erfaring ikke skal telle, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg