Samarbeider om arktisk forskning

NTNU og UiT Norges arktiske universitet skal styrke Norge som polarnasjon gjennom å samarbeide om arktisk teknologi.
Med teknologiekspertise fra NTNU og arktisekspertise fra UiT skal de to institusjonene dra nytte av hverandre.
(Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT)

Med teknologiekspertise fra NTNU og arktisekspertise fra UiT skal de to institusjonene dra nytte av hverandre. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

– NTNU og UiT har overlappende satsingsområder innen forskning på teknologi, energi og klima, bærekraft, helse og velferd. Faglig sett utfyller vi hverandre, og det gjør det naturlig å samarbeide, sier UiT-rektor Anne Husebekk i en pressemelding.

NTNU-rektor Gunnar Bovim viser til at energi og miljø, teknologi og ikke minst havet, er satsingsområder som den norske regjeringen er opptatt av.

Vil unngå dublering av kompetanse

– Det er i Norges interesse at NTNU bidrar i styrkingen av arktisk teknologi som felt ved Nord-Norges største universitet, men på en slik måte at vi ikke unødig dublerer kompetanse eller kostbar forskningsinfrastruktur, sier Bovim.

Han er denne uken sammen med en delegasjon fra NTNU i Tromsø og Sommarøy for å signere samarbeidsavtalen med UiT. De to institusjonene samarbeider allerede innen marinbiologi og undervannsteknologi, sensorsystemer og fjernmåling

NTNU har to sentre for fremragende forskning, AMOS og SAMCo, som samarbeider med Tromsø-miljøer som CAGE og CIRFA. NTNU er også partner i ARCEx (nasjonalt senter for arktisk petroleumsforskning), der UiT er vertskap.

- Vi må bygge "landslag"

UiT Norges arktiske universitet signerte i forrige uke en avtale med Norsk Polarinstitutt. Avtalen har fokus på forskning i Arktis.

NTNU og UiT har felles interesser i å videreutvikle Universitetssenteret på Svalbard og deres avdeling for arktisk teknologi. Spesielt når det gjelder rekruttering av norske studenter, ifølge pressemeldingen.

– Arktisk forskning er et område der Norge hevder seg godt internasjonalt. Skal vi fortsatt hevde oss, og styrke Norges posisjon, bør vi koordinere oss bedre og samarbeide nasjonalt. Vi må bygge "landslag", der det er mulig og hensiktsmessig, sier Bovim.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.

NTNU i Gjøvik preget av drapssak

Politiet bekrefter at det var NTNU-student Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag. Saken preger ansatte og studenter ved NTNU i Gjøvik.

Kontaktkonferansen:

Toppene i UH-sektoren møter Torbjørn Røe Isaksen

«Universitet og høgskoler inn i framtida« er tema når kunnskapsministeren i dag inviterer til sin årlige samling.

Gledestårer etter at AP snur om lærerkrav

– Det rimer dårlig med Aps tradisjoner om at folk som har vært i arbeid i mange år, plutselig ikke er gode nok, at erfaring ikke skal telle, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg