NTNU topper THE-ranking

Times Higer Education har rangert universiteter med det mest produktive institusjonssamarbeidet. NTNU kommer ut på topp.

Denne rankingen tar for seg universiteters samarbeid med én, stor privat forskningspartner - for NTNUs del Sintef. I artikkelen som ledsager rankingen presenteres Sintef som ”a non-profit partner that is the largest independet research organisation in Scandinacia.” Sintef-samarbeidet står for 9,1 prosent av NTNUs totale forskningsaktivitet, ifølge artikkelen.

THE-reporteren spør direktør for NTNU Energi, Johan E. Hustad, om universitetets partnergevinst primært utgjøres av bedre publisering og høyere kvalitet på forskningen. Hustad svarer at det også handler om ønske om å være relevant for samfunnet.

Grønn økonomi

- Partnerskapet er et verktøy for å skape et bedre samfunn og for overgangen til grønn økonomi. Det er en måte å oversette kunnskapen  vi utvikler til industriell praksis, sier Hustad.

Også Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke er intervjuet av den Londonbaserte, globale universitetsavisa. Røkke sier at partnerskapet forsyner Sintef med en verdifull tilgang på unge forskningstalenter, så vel som avanserte laboratorier og forskningsutstyr.

På spørsmålet om hvorfor ikke Sintef simpelthen er en del av NTNU, svarer Røkke slik:

- Sintef ble skapt for å ha denne industrielle linken slik at man kunne utføre industrielt rettet forskning som en separat enhet uten at de to administrative systemene ble blandet sammen.

UiO på 25. plass

China University of Petroleum og det sørkoreanske Sungkyunkwan University kommer på henholdsvis andre og trede plass på lista. Gøteborg universitet er rangert som nummer 15, med sitt samarbeid med AstraZeneca, mens Chalmers rangeres på 18. Plass, med Volvo som samarbeidspartner.

Deretter dukker NTNU opp igjen på delt 23 plass, gjennom sitt samarbeid med Statoil, mens Universitetet i Oslo kommer på 25 plass, gjennom sitt samarbeid med Sintef. Ingen andre norske universiteter er å finne på topp femti.

THE WORLD UNIVERSITY RANKING
  • THE er sammen med Shanghai og QS de dominerende rangeringene over de beste universitetene i verden. De utkommer årlig.
  • Metodologiene er forskjellige, men alle måler forsknings- og undervisningskvalitet.
  • THE opererer med til sammen 13 indikatorer innenfor fem team –FOU, undervisning, vitenskapelig innflytelse, vitenskapelig volum, og internasjonalisering.
  • THE ber 10 000 universitetsansatte om deres oppfatning av de beste universitetene, analyserer 50 millioner siteringer innenfor alle vitenskapsdisiplinene.
Relaterte artikler

UiO tilbake, NTNU stabil på Shanghai-rankingen

For 14. år på rad topper Harvard Shanghai-rangeringen.

NTNU beholder førsteplass i Norge på U-Multirank

UiO på andreplass, og Norges Idrettshøgskole på tredje i kåringen som måler 31 ulike variabler.

UiO nest best i Norden - fremgang for NTNU

Helsingfors universitet er framleis det mest synlege universitetet i Norden på Internett. Universitetet i Oslo kjem på andreplass, medan Københavns Universitet tar tredjeplassen, melder det spanske rankingbyrået Webometrics.

Stanford er verdas beste i humaniora

Det private Stanford University i California er verdas beste i humanistiske fag, ifylgje ei ny rangering frå Times Higher Education. Ingen norske universitet er mellom dei 100 beste.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Linjeforeninger samlet seg for fokus på mental helse

Linjeforeninger ved Gløshaugen arrangerte «En psykt vanlig uke» for å skape en bedre hverdag for alle studenter.

UH-delegasjon i Kina:

Svein Stølen i Kina: - Relasjonsbygger, ikke politiker

Beijing: UiO-rektor Svein Stølen har hatt møter med lederne i 4 av Kinas 6 beste universiteter. Det er han godt fornøyd med. Politikken overlater han til KD.

Varsler studentopprør mot ny styringsmodell

Streik og studentopprør venter om foretaksmodellen får gjennomslag som styringsform for universitetene, ifølge Håkon Randgaard Mikalsen.

Én av fire studenter i Norge er over 30 år

Norges studenter er blant de eldste i Europa. Professor mener det er samfunnsøkonomisk uheldig at mange studenter kommer sent ut i arbeidslivet.