Aftenposten: Norske pasienter får ikke vite om kreftstudier

Alvorlig syke kreftpasienter kunne fått forlenget livet, men får ikke vite om norske studier som kanskje kunne ha hjulpet, ifølge Aftenposten.
Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».
Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto).
(Foto: Samfoto)

Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning». Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto). Foto: Samfoto

Avisa har foretatt en gjennomgang som viser at under halvparten av alle kliniske studier på kreft ligger i oversikten myndighetene henviser pasientene til.

– Alvorlig syke pasienter kunne ha fått en mulighet til en forlengelse av livet med bedre livskvalitet. Men mange får ikke vite om studiene som kan hjelpe dem, sier Else Støring, seksjonssjef i Kreftlinjen, Kreftforeningens telefontjeneste.

Det er et politisk mål at flere pasienter skal få såkalt utprøvende behandling. Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».

Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen. Det er 80 studier som fremdeles er åpne for rekruttering, som norske pasienter ikke får vite om. Avisa fant disse studiene registrert i en amerikansk database for kliniske studier, ClinicalTrials.gov.

– Vi er ikke gode nok til å gjøre kliniske studier og utprøvende behandling tilgjengelig for pasientene, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

På det siste årlige foretaksmøtet der helseministeren møter alle direktørene fra de fire regionale helseforetakene, ba Høie forskere skjerpe seg og registrere studiene sine på nettportalen. Departementet skal komme med en utredning av saken i løpet av høsten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg er kjempe, kjempe, kjempeglad!

- Dette har vært en veldig viktig sak for instituttet, sier instituttleder Jørgen Langdalen ved Institutt for musikk.

NTNUs unike samling av teaterhistorie

«Teatersamlingen» ved Gunnerusbiblioteket er en spennende kilde til Trondheims teaterhistorie.

Statsråd Iselin Nybø varsler at fokuset nå blir på kvalitet

Oppdal: - Strukturreformen i universitets- og høgskolesektoren er gjennomført. Det som gjelder nå, er å jobbe med kvaliteten i alt det sektoren leverer, sier ministeren for forskning og høyere utdanning.

Hykleri i offentlig sektor - og hvorfor små endringer er bedre enn de store

Noen ganger må offentlige virksomheter være hyklerske for å være legitime. Hvorfor er det slik?