Aftenposten: Norske pasienter får ikke vite om kreftstudier

Alvorlig syke kreftpasienter kunne fått forlenget livet, men får ikke vite om norske studier som kanskje kunne ha hjulpet, ifølge Aftenposten.
Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».
Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto).
(Foto: Samfoto)

Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning». Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto). Foto: Samfoto

Avisa har foretatt en gjennomgang som viser at under halvparten av alle kliniske studier på kreft ligger i oversikten myndighetene henviser pasientene til.

– Alvorlig syke pasienter kunne ha fått en mulighet til en forlengelse av livet med bedre livskvalitet. Men mange får ikke vite om studiene som kan hjelpe dem, sier Else Støring, seksjonssjef i Kreftlinjen, Kreftforeningens telefontjeneste.

Det er et politisk mål at flere pasienter skal få såkalt utprøvende behandling. Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».

Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen. Det er 80 studier som fremdeles er åpne for rekruttering, som norske pasienter ikke får vite om. Avisa fant disse studiene registrert i en amerikansk database for kliniske studier, ClinicalTrials.gov.

– Vi er ikke gode nok til å gjøre kliniske studier og utprøvende behandling tilgjengelig for pasientene, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

På det siste årlige foretaksmøtet der helseministeren møter alle direktørene fra de fire regionale helseforetakene, ba Høie forskere skjerpe seg og registrere studiene sine på nettportalen. Departementet skal komme med en utredning av saken i løpet av høsten.

 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

KD slår fast at NTNU brøt loven da de krevde egenbetaling for studieturer

Samtidig åpner departementet for å diskutere hvor linjene skal trekkes, og har bedt om tilbakemeldinger fra sektoren.

Studenter tar opp forbrukslån for å dekke månedlige utgifter

6 prosent av unge mellom 18 og 29 år tar opp kreditt- eller forbrukslån for å forsørge seg selv, viser en undersøkelse. 

Tøffere kamp om studentboligene

Mindre enn 15 prosent av studentene i Norge vil kunne bo i studentbolig i år, ifølge Norsk studentorganisasjon (NSO).

Titusenvis får ønsket studieplass, men ikke alle utdanninger leverer

Når om lag 55.000 nye studenter møter opp ved høyskoler og universiteter i høst, kan ikke kunnskapsministeren garantere at alle vil få god nok undervisning.