Reagerer på forslag om å kvotere norske forskere

Utlendinger tok fire av ti doktorgrader i Norge i fjor. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk til at Senterpartiet åpner for kvotering.
- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
(Foto: TORE OKSHOLEN)

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: TORE OKSHOLEN

- Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Isaksen tilKlassekampen.

I fjor var det rekordhøye 38 prosent av doktorgradene i Norge som ble tatt av utenlandske statsborgere. Tall fra Forskningsrådet viser at utlendinger utgjorde 60 prosent av den samlede veksten i antall forskere ved norske universiteter i perioden 2007 til 2012.

Forskningspolitsk talsperson Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet åpnet i forrige uke for kvotering av norske ansatte i fagfelt som er dominert av utenlandske ansatte, skriver Klassekampen.

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende. Vitenskapens natur er internasjonal. For det første bryter et kvoteringsforslag med norsk lov, men den loven kan jo selvfølgelig endres av oss politikere. Men dersom vi som politikere skal påføre utdanningsinstitusjonene en kvoteringsordning, bryter vi alle tanker og prinsipper om akademisk frihet. Jeg vil at norsk akademia fremdeles skal være åpent og internasjonalt, sier kunnskapsministeren til avisen.

Følg Universitetsavisa påFacebookogTwitter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny klynge for treindustrien:

- Dette vil føre til bedre kvalitet på undervisningen

Stedlig leder for Studentparlamentet i Gjøvik og Studenttinget NTNU mener den nye klyngen for treindustri er en tillitserklæring til campus Gjøvik.

Teslas toppsjef advarer mot utvikling av robotvåpen

Tesla-sjef Elon Musk advarer mot drapsroboter. Han mener framtidas krigsteknologi kan løpe fra oss, med mindre vi bremser den raske robotutviklingen.

NTNU Tilrettelegging:

Tusenvis av studenter sliter - her får de hjelp

NTNU har samlet kreftene som bistår studenter med behov for støtte og tilrettelegging.

Arrangerer NM i hacking for å kapre de klokeste hodene

Mange forbinder nok fagfeltet mest med småkriminelle tenåringer. Nå arrangerer NTNU norgesmesterskap i hacking for å få tak i de skarpeste hodene på området.