Reagerer på forslag om å kvotere norske forskere

Utlendinger tok fire av ti doktorgrader i Norge i fjor. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk til at Senterpartiet åpner for kvotering.
- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
(Foto: TORE OKSHOLEN)

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: TORE OKSHOLEN

- Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Isaksen til Klassekampen.

I fjor var det rekordhøye 38 prosent av doktorgradene i Norge som ble tatt av utenlandske statsborgere. Tall fra Forskningsrådet viser at utlendinger utgjorde 60 prosent av den samlede veksten i antall forskere ved norske universiteter i perioden 2007 til 2012.

Forskningspolitsk talsperson Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet åpnet i forrige uke for kvotering av norske ansatte i fagfelt som er dominert av utenlandske ansatte, skriver Klassekampen.

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende. Vitenskapens natur er internasjonal. For det første bryter et kvoteringsforslag med norsk lov, men den loven kan jo selvfølgelig endres av oss politikere. Men dersom vi som politikere skal påføre utdanningsinstitusjonene en kvoteringsordning, bryter vi alle tanker og prinsipper om akademisk frihet. Jeg vil at norsk akademia fremdeles skal være åpent og internasjonalt, sier kunnskapsministeren til avisen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Campusutbyggingen:

- Vi er ikke blitt hørt!

- Det er vi som har hjertet på rette plassen. Derfor kommer vi til å vinne. De vil bli nødt til å høre på oss.

Karolinska-forsker dømt til døden i Iran

Ahmadreza Djalali, som forsket på katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Sverige, er dømt til døden i Iran. Svenske myndigheter fordømmer beslutningen.

NTNUs Sofie Nystrøm blir direktør i E-tjenesten

Nystrøm er i dag direktør ved NTNU Center for Cyber and Information Security (CCIS)

Fake news:

- Det kan være nyttig å studere den overtalelseskunsten du utsettes for

Om man kontrer Donald Trumps retorikk med å si at han er overforenklende og dum, har man gått fem på, mener Thea Selliaas Thorsen. - Retorikken er bortenfor moral, den bryr seg bare om resultater.