Reagerer på forslag om å kvotere norske forskere

Utlendinger tok fire av ti doktorgrader i Norge i fjor. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk til at Senterpartiet åpner for kvotering.
- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
(Foto: TORE OKSHOLEN)

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: TORE OKSHOLEN

- Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Isaksen til Klassekampen.

I fjor var det rekordhøye 38 prosent av doktorgradene i Norge som ble tatt av utenlandske statsborgere. Tall fra Forskningsrådet viser at utlendinger utgjorde 60 prosent av den samlede veksten i antall forskere ved norske universiteter i perioden 2007 til 2012.

Forskningspolitsk talsperson Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet åpnet i forrige uke for kvotering av norske ansatte i fagfelt som er dominert av utenlandske ansatte, skriver Klassekampen.

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende. Vitenskapens natur er internasjonal. For det første bryter et kvoteringsforslag med norsk lov, men den loven kan jo selvfølgelig endres av oss politikere. Men dersom vi som politikere skal påføre utdanningsinstitusjonene en kvoteringsordning, bryter vi alle tanker og prinsipper om akademisk frihet. Jeg vil at norsk akademia fremdeles skal være åpent og internasjonalt, sier kunnskapsministeren til avisen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Når staben med forskere er mer likestilt blir forskningen bedre

Ny studie av medisinsk forskning viser at mangfold i forskergrupper gir bedre og mer konkret kunnskap.

Annenhver student frykter arbeidsledighet

Selv om arbeidsledigheten i Norge er på 4 prosent, frykter hele 50 prosent av norske studenter å stå uten jobb etter fullførte studier.

Sosiolog mener akademia er på ville veier

Sosiolog Svein Hammer mener antall publikasjoner er det eneste kriteriet for å kvalifisere seg til fast ansettelse i universitetssektoren: - Vi ser en arroganse i akademia.

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.