Reagerer på forslag om å kvotere norske forskere

Utlendinger tok fire av ti doktorgrader i Norge i fjor. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk til at Senterpartiet åpner for kvotering.
- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
(Foto: TORE OKSHOLEN)

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: TORE OKSHOLEN

- Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Isaksen til Klassekampen.

I fjor var det rekordhøye 38 prosent av doktorgradene i Norge som ble tatt av utenlandske statsborgere. Tall fra Forskningsrådet viser at utlendinger utgjorde 60 prosent av den samlede veksten i antall forskere ved norske universiteter i perioden 2007 til 2012.

Forskningspolitsk talsperson Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet åpnet i forrige uke for kvotering av norske ansatte i fagfelt som er dominert av utenlandske ansatte, skriver Klassekampen.

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende. Vitenskapens natur er internasjonal. For det første bryter et kvoteringsforslag med norsk lov, men den loven kan jo selvfølgelig endres av oss politikere. Men dersom vi som politikere skal påføre utdanningsinstitusjonene en kvoteringsordning, bryter vi alle tanker og prinsipper om akademisk frihet. Jeg vil at norsk akademia fremdeles skal være åpent og internasjonalt, sier kunnskapsministeren til avisen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».