KU trekker tilbake Penkowas doktorgrad

Milena Penkowa fikk sparken fra Københavns Universitet fordi hun jukset med sin forskning. Nå mister hun også doktorgraden.
Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Først ble det avdekket at Milena Penkowa sto bak omfattende forskningsjuks, nå mister hun doktorgraden. (Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet )

Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Først ble det avdekket at Milena Penkowa sto bak omfattende forskningsjuks, nå mister hun doktorgraden. Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Penkowa varsler at hun vil gå rettens vei for å beholde doktorgraden.

– Det er helt usedvanlig og ekstraordinært at en forsker mister sin doktorgrad, sier Jasper Steen Winkel, visedirektør ved Københavns Universitet til dansk TV2. Det er forskning.no som omtaler saken.

Avgjørelsen var enstemmig.

– Tildelingen av en doktorgrad er en stor akademisk anerkjennelse som kommer med en forventning om en høy faglig troverdighet, på samme måte som den skal være et uttrykk for betydelig vitenskapelig innsikt og modenhet. Disse forutsetningene har ikke Milena Penkowa levd opp til, skriver Københavns Universitet i en pressemelding.

På en pressekonferanse ved Københavns universitet 8. august 2012, bekreftet ekspertpanelet at omfattende forskningsjuks hadde funnet sted: Av 29 vitenskapelige arbeider fra perioden 2000-2005, var 15 beheftet med vitenskapelig «snyd».

Kommisjonens leder, professor Hans Lassmann ved Det medisinske universitet i Wien, bekreftet at kommisjonens medlemmer mener det dreier seg om bevisst uredelighet, og ikke uaktsomme feil.

LES OGSÅ: Punktum for Penkowa

Omfattende granskning

Forskingsjukset omfatter oppdiktede dyreforsøk, manipulering med data, forfalsking av resultater og manglende kontrolleksperimenter.

«Lassmann-rapporten» har identifisert totalt 102 vitenskapelige publikasjoner med Penkowa som hoved- eller medforfatter. 23 av disse ble lagt bort som mindre relevante, som oversiktsartikler og mindre konferanseinnlegg. 50 artikler er nærmere undersøkt, mens 29 er blitt for grundigere etterprøving. Alle analyser er gjennomgått på nytt, originale foto fra forsøk er gransket i forhold til publiserte versjoner og man har forsøkt å innhente kvitteringer for alle påståtte dyreforsøk. Granskerne har besøkt laboratorier, gjentatt forsøk og gjennomført intervjuer med Penkowa selv og en rekke andre nøkkelpersoner, ifølge Københavns universitet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU samarbeider med Flyktninghjelpen:

Lager hub for entreprenører i Kenyas største flyktningleir

Entreprenører og arkitekter fra NTNU jobber sammen med Flyktninghjelpen for å lage et knutepunkt for entreprenørskap i Kenyas største flyktningleir.

Badekarpadlingen:

Øker beredskapen for å unngå nye ulykker

Politiet, brannvesenet og Røde Kors er på plass når studentene skal krysse Nidelva i selvbygde farkoster. - Nidelva er kjempefarlig, sier politibetjent.

LO støtter forbud mot nikab

Lovforslaget fra regjeringen sørger for åpenhet og kommunikasjon på arbeidsplassene, heter det i høringssvaret fra LO.

NTNU for flyktninger:

- NTNU kan gjøre mye mer for flyktningene

Sukhanwar Gulabuddin møtte åpne dører på NTNU, og nå har han fått jobb ved Litteraturhuset. Han mener NTNU kan gjøre enda mer for flyktninger.