KU trekker tilbake Penkowas doktorgrad

Milena Penkowa fikk sparken fra Københavns Universitet fordi hun jukset med sin forskning. Nå mister hun også doktorgraden.
Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Først ble det avdekket at Milena Penkowa sto bak omfattende forskningsjuks, nå mister hun doktorgraden. (Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet )

Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Først ble det avdekket at Milena Penkowa sto bak omfattende forskningsjuks, nå mister hun doktorgraden. Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Penkowa varsler at hun vil gå rettens vei for å beholde doktorgraden.

– Det er helt usedvanlig og ekstraordinært at en forsker mister sin doktorgrad, sier Jasper Steen Winkel, visedirektør ved Københavns Universitet til dansk TV2. Det er forskning.no som omtaler saken.

Avgjørelsen var enstemmig.

– Tildelingen av en doktorgrad er en stor akademisk anerkjennelse som kommer med en forventning om en høy faglig troverdighet, på samme måte som den skal være et uttrykk for betydelig vitenskapelig innsikt og modenhet. Disse forutsetningene har ikke Milena Penkowa levd opp til, skriver Københavns Universitet i en pressemelding.

På en pressekonferanse ved Københavns universitet 8. august 2012, bekreftet ekspertpanelet at omfattende forskningsjuks hadde funnet sted: Av 29 vitenskapelige arbeider fra perioden 2000-2005, var 15 beheftet med vitenskapelig «snyd».

Kommisjonens leder, professor Hans Lassmann ved Det medisinske universitet i Wien, bekreftet at kommisjonens medlemmer mener det dreier seg om bevisst uredelighet, og ikke uaktsomme feil.

LES OGSÅ: Punktum for Penkowa

Omfattende granskning

Forskingsjukset omfatter oppdiktede dyreforsøk, manipulering med data, forfalsking av resultater og manglende kontrolleksperimenter.

«Lassmann-rapporten» har identifisert totalt 102 vitenskapelige publikasjoner med Penkowa som hoved- eller medforfatter. 23 av disse ble lagt bort som mindre relevante, som oversiktsartikler og mindre konferanseinnlegg. 50 artikler er nærmere undersøkt, mens 29 er blitt for grundigere etterprøving. Alle analyser er gjennomgått på nytt, originale foto fra forsøk er gransket i forhold til publiserte versjoner og man har forsøkt å innhente kvitteringer for alle påståtte dyreforsøk. Granskerne har besøkt laboratorier, gjentatt forsøk og gjennomført intervjuer med Penkowa selv og en rekke andre nøkkelpersoner, ifølge Københavns universitet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.