Her er Norges første isgående forskningsfartøy

Forskningsisbryteren Kronprins Haakon kom til Bergen nyttårsaften. Her kan du se den fra luften.

Den er Norges desidert største og dyreste forskningsskip, med en prislapp på 1,5 milliarder kroner inkludert utstyr. På Høyden har filmet det imponerende skipet med drone. Se videoen over!

Selv om det er Havforskningsinstituttet som skal drifte skipet, blir hjemmehavnen Tromsø: Kronprins Haakon er nemlig eid av Norsk polarinstitutt, som blir den største brukeren sammen med UiT – Norges arktiske universitet.

Blir liggende i Byfjorden

– Når Norge investerer 1,5 milliarder kroner i «Kronprins Haakon», viser det hvor stor betydning forskningsflåten har for norsk hav- og polarforskning. Fartøyet blir et flytende laboratorium og forskningsplattform med det ypperste av teknologisk utrustning og et viktig tilskudd til den eksisterende flåten av fartøy. Dette er en utrolig viktig dag for oss, sier Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet.

Skipet vil de neste ukene blant annet bli å se mye på Byfjorden i Bergen, der mye av utstyret skal prøves eller tilpasses.

Kronprinsen skal også til Tomrefjord på Sunnmøre for utrusting. Og i løpet av mars eller april skal skipet etter planen testes i tjukk fjordis på Grønland eller Svalbard.

– Med Kronprins Haakon innleder vi en ny æra for norsk polarforskning. Som eier av Kronprins Haakon er vi stolte over å kunne være med å forvalte nasjonens forskningsinfrastruktur og det nye forskningsskipet er et etterlengtet redskap – og starten på en ny epoke for norsk polarforskning, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund.

LES OGSÅ: Isen i Barentshavet krympet i november

Arktis og Antarktis

Flere tokt er planlagt, både til Arktis og til Antarktis.

Skipet har en bruttotonnasje på 9000 tonn, er 100 meter langt og 21 meter bredt. Det er plass til 55 forskere, studenter og mannskap om bord, og skipet kan gå i 65 døgn i marsjfart uten å bunkre.

Månebasseng

Marsjfarten er 15 knop i åpent hav. I baugen er det helikopterdekk med plass til to maskiner i en hangar. I hekken har skipet trålport, og miniubåter og annet utstyr kan opereres både over skutesiden og gjennom «moonpoolen» - en luke som kan åpnes midt i fartøyet. Det gjør det mulig å sende ned forskningsutstyr selv i tjukk is.

– Kronprins Haakon er bygget for studier under krevende isforhold, det vil si at den kan gå lenger nord og lenger sør sammenliknet med andre norske forskningsfartøy. Kronprins Haakon er utstyrt med topp moderne avansert utstyr som bidrar til at vi kan gjøre mer komplekse studier. Båten er stor og vil tåle alle mulige værforhold, og vi planlegger forskningstokt til både Arktis og Antarktis, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

LES OGSÅ: NTNU-stipendiater reiser til Nordpolen på tokt
LES OGSÅ: Samarbeider om arktisk forskning

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».