Kinesiske forskere klonet apekatter

Forskere i Kina har for første gang klart å klone apekatter med samme metode som ble brukt til å klone sauen Dolly for over 20 år siden.
Klonet. På dette udaterte bildet, som er fremskaffet av det kinesiske vitenskapsakademiet, leker apen Hua Hua med en tøyleke. For første gang har forskere brukt samme framgangsmåte som den som ble brukt da sauen Dolly ble en verdenssensasjon i 1986. Denne gangen er metoden brukt på å lage to apekatter, noe som også bringer forskerne nærmere muligheten for å klone mennesker. (Foto: Sun Qiang And Poo Muming/AP)

Klonet. På dette udaterte bildet, som er fremskaffet av det kinesiske vitenskapsakademiet, leker apen Hua Hua med en tøyleke. For første gang har forskere brukt samme framgangsmåte som den som ble brukt da sauen Dolly ble en verdenssensasjon i 1986. Denne gangen er metoden brukt på å lage to apekatter, noe som også bringer forskerne nærmere muligheten for å klone mennesker. Foto: Sun Qiang And Poo Muming/AP

Etter årevis med forskning er makake-apene Hua Hua og Zhong Zhong kommet til verden hos det kinesiske vitenskapsakademiets institutt for nevrovitenskap i Shanghai.

– En barriere er blitt brutt med dette arbeidet, sier Muming Poo, som har deltatt i forskningsprosjektet.

Apekatter er blitt klonet tidligere, men da er en enklere metode blitt brukt som maksimalt kan produsere fire individer. Den alternative metoden kan i prinsippet gjøre det mulig å klone langt flere individer om gangen.

Dette kan muliggjøre kloning av store mengder genetisk like apekatter til bruk i dyreforsøk. Er forsøksdyrene genetisk identiske, kan forskere og legemiddelselskaper klare seg med færre dyr.

Over 30.000 apekatter importeres hvert år av legemiddelselskaper bare i USA. Poo påpeker at det av etiske årsaker vil være en fordel å klare seg med færre forsøksdyr.

Metoden de kinesiske forskerne har brukt, kan i framtida i prinsippet også brukes til å klone mennesker – noe mange er svært skeptiske til av etiske grunner. Poo understreker at hans team har fokusert på kloning til medisinske formål.

Det første pattedyret som ble klonet med metoden som nå er brukt i Shanghai, var sauen Dolly i 1996.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.