Hjernekraftprisen 2017:

Høstet heder for god formidling

Jan Magne Gjerde fra UiT Norges arktiske universitet vant Hjernekraftprisen 2017, mens NTNU-erne Laura Sommer og Christian A. Klöckner deler andreplassen med to andre forskere.
Fra venstre: Christian a. Klöckner, Bent Christen Braskerud, juryleder Tora Aasland, vinner Jan Magne Gjerde, og  Jørgen Haave.
(Foto: Forskerforbundet)

Fra venstre: Christian a. Klöckner, Bent Christen Braskerud, juryleder Tora Aasland, vinner Jan Magne Gjerde, og  Jørgen Haave. Foto: Forskerforbundet

Hjernekraftprisen deles ut av Forskerforbundet, og belønner god formidling av forskningens betydning for samfunnet. Den ble i år delt ut for femte gang.

 Jan Magne Gjerde er arkeolog og ekspert på bergkunst, og juryen, med tidligere utdanning og forskningsminister Tora Aasland i spissen-  uttalte dette om Gjerdes bidrag «Berg, bjørner og landskap»: «Bidraget var veldig morsomt, godt fremført, ga ny innsikt og lyser av formidlingsglede». Juryen var samstemt og mener at «bruken av historiske linjer fra steinalderen og frem til i dag gjør oss i stand til å se store sammenhenger mellom fortid og fremtid. Innholdet i bidraget dokumenterer forskerens egen virksomhet og evne til tverrfaglig tenkning på en glimrende måte».

NTNU-erne Klöckner og Sommer deler andreplassen med to andre bidrag og får 20 000 kroner hver. Deres bidrag har tittelen «Pollution Pods – Art as a motor of climate change action», og formidler nye måter å se og forstå klimaproblemene på.

Om deres bidrag sier juryen: «Klima er noe av det viktigste det forskes på for tiden og vi trenger nye og flere innfallsvinkler til tematikk som stadig må betraktes som et flerfaglig og tverrfaglig forskningsfelt.»

Juryen mener bidraget trekker frem det kunstfagliges betydning for klimaforskning og kunstfagenes stilling i akademia. «Det er en innovativ anvendelse av miljøvitenskap og kunst. Forfatterne trekker særlig frem betydningen av miljøpsykologi gjennom bruk av et affektivt og visuelt språk, som ikke er dominerende i debatten om klimaforskning. «Det tekniske og abstrakte er ofte det som dominerer når vi tenker klimaforskning, og det er svært positivt med en utvikling som knytter et visuelt språk til klimaproblematikken», heter det.

Laura Sommer er stipendiat ved Institutt for psykologi, mens Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved samme institutt.  De to deler andreplassen med Bent Christen Braskerud, Oslo kommune med bidraget «Varmere, våtere, villere – bedre?» og  Jørgen Haave, Telemark Museum for bidraget «Ibsens kjøkken».

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.