Falske nyheter spres raskere enn ekte

Falske nyheter spres raskere på internett enn ekte, opplyser forskere. Og det er ikke roboter som sprer dem, men mennesker. 
Falske nyheter sprer seg som ild i tørt gress. Forskerne fant ut at nyheter som er «helt feil» ble republisert oftere enn korrekte nyheter. Dette er skalaen Faktisk.no bruker, som ikke har vært involvert i denne undersøkelsen.

Falske nyheter sprer seg som ild i tørt gress. Forskerne fant ut at nyheter som er «helt feil» ble republisert oftere enn korrekte nyheter. Dette er skalaen Faktisk.no bruker, som ikke har vært involvert i denne undersøkelsen.

Studien er utført av forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og ble publisert i tidsskriftet Science og har sett på om lag 126.000 nyhetssaker publisert på Twitter i perioden 2006 til 2017. Sakene ble republisert av tre millioner mennesker mer enn 4,5 million ganger.

For å avklare om nyhetene var ekte eller ikke, brukte forskerne seks ulike organisasjoner som jobber med å sjekke fakta.

– Det var 70 prosent større sjanse for at en falsk nyhet ble «retvitret» enn ekte, heter det i rapporten.

Det tar ekte nyheter seks ganger så langt tid som falske nyheter på å nå 1,500 mennesker.

Forskerne mener falske nyheter er mer populære fordi de er mer spektakulære, og de så at disse nyhetene vekket overraskelse, frykt og avsky blant dem som svarte på tweeten.

Men forskerne kom også fram til at de som sprer falske nyheter generelt har «betydelig færre følgere, følger betydelig færre mennesker, var betydelig mindre aktive, var oftere ikke verifisert og hadde brukt Twitter i en betydelig kortere periode», heter det i rapporten.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.