Forsker mistet jobben etter forskningsjuks

Høgskolen i Østfold mener en forsker fabrikkerte datamateriale i forbindelse med et nasjonalt Nav-prosjekt. Nå har han mistet jobben.
Høgskolen i Østfold har avsluttet arbeidsforholdet til en forsker etter å ha avdekket fabrikkering av data.
(Foto: Bård Halvorsen)

Høgskolen i Østfold har avsluttet arbeidsforholdet til en forsker etter å ha avdekket fabrikkering av data. Foto: Bård Halvorsen

Skolen fattet mistanke om juks i forbindelse med kvalitetskontroll av et prosjekt som ble utført for Arbeids- og velferdsdirektoratet i samarbeid med Nav og fylkesmennene i Buskerud og Østfold.

Ledelsen ved Høgskolen i Østfold fortalte om forskningsjukset på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Forskning er av stor betydning for enkeltmennesker og for samfunnet. Derfor er det vesentlig at forskning foregår på måter som er etisk forsvarlige. Det var derfor svært viktig å raskt sette i gang nødvendige tiltak da mistanken ble kjent for oss i juni i fjor, sier prorektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold til NRK.

Et redelighetsutvalg ledet av professor Ellen Karine Grov ved Oslomet ble satt ned for å undersøke saken. Nå har utvalget konkludert med at forskeren har brutt god vitenskapelig praksis ved å jukse med data i en rapport som ble publisert i fjor, skriver Høgskolen i en pressemelding.

Rapporten er trukket tilbake, og Høgskolen bekrefter at arbeidsforholdet med forskeren er avsluttet.

– Utvalget har kommet fram til at forskeren har fabrikkert sine data med overlegg. Vedkommende er ikke lenger ansatt hos oss, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere fordi det er snakk om en personalsak, sier prorektoren.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Svenske forskere funnet skyldige i fusk med fisk

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.