NTNU uplassert
i ny QS-ranking

Massachusetts Institute of Technology (MIT) overtar verdensmestertittelen for universiteter - i hvert fall i henhold til rangeringen til QS. Foto: MIT

Teknologitunge universiteter gjør det bedre på årets QS World University Ranking. MIT er verdens beste, og skyver Harvard ned fra tronen. Oslo er fremdeles best i Norge, mens teknologitunge NTNU ikke er inne på listen i det hele tatt.

Tlf: 918 97 531
Publisert: 11.09.2012 kl. 11:17

Harvard University har dominert rangeringen fra 2004 til og med 2009, men er nå skjøvet ned til en tredjeplass, bak Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of Cambridge i Storbritannia.

København og Oslo best

Beste universitet i Norden er København (51), mens universitetene i Lund (71), Helsinki (78), Uppsala (81) og Aarhus (89) alle er inne blant de 100 ypperste.

Best i Norge er universitetene i Oslo (111) og i Bergen (145). NTNU i Trondheim er ikke inne på topp-200 over de individuelt rangerte institusjonene.

QS-rangeringen konkurrerer med Times (THES) om å være den mest autoritative målingen av verdens fremste universiteter.

Mer teknologi på listen

QS måler på blant annet bibliometri og måler undervisningskvalitet i forholdet mellom faglærere og studenter. MIT gjør det skarpt på disse parametrene. Det gjør flere teknologitunge institusjoner.

-MITs rangering sammenfaller med en global endring i retning mer fokus på naturvitenskap og teknologi, sier en QS-representant i en pressemelding.

MIT følges av en bølge av asiatiske universiteter med en teknologisk hovedprofil.

De fleste av de mest velrenommerte tekno-universitetene bedrer sine posisjoner på rangeringen. Imperial college i England ender på sjette plass, amerikanske Caltech karrer seg inn på topp-10, mens beste europeiske institusjon er ETH Zurich. Koreanske KAIST, Hong Kons HKUST og Singapores Nanyang er alle inne på topp-100.

Europa taper terreng

I tillegg til den teknologiske kursendringen, viser årets QS at det er mulig for mindre land å stige på listene. Sveits har syv-åtte millioner innbyggere, mens hele fem av åtte institusjoner viser framgang fra i fjor. Ellers taper Europa stadig terreng overfor amerikanske og asiatiske universiteter. Frankrike har nå kun ett universitet inne blant de 100 beste på vitenskapelig sitering, og Tysklands har ett blant de 50 beste.

Kina tar innpå

Kina tar igjen vestlige institusjoner. QS hevder den asiatiske kjempen fordoblet forskningspotten for naturvitenskapene i 2010. Dette har nå gitt resultater. Kina har nå syv institusjoner blant de 200 beste, og alle ni rangerte på QS-listen har forbedret sine siteringsresultater.

Diskuter denne saken

Innsendt av Trond Andresen 11.09.2012 kl 14:15

Jeg er ikke i den minste tvil om at NTH hadde vært inne på denne lista hvis ikke Stortingspolitikerne hadde tvangs-nedlagt NTH i 1996 - mot viljen til flertallet både på Gløshaugen og Dragvoll.

Men tror dere at noen av de ansvarlige vil være villige til å innrømme noe slikt? Glem det.

Innsendt av Espen Olsen 13.09.2012 kl 13:30

Om NTH hadde bestått, så hadde ingeniørmiljøene på Gløshaugen hatt mindre penger enn de har i dag. I den interne inntektsfordelingsmodellen til NTNU har man justert opp overføringene per ingeniørstudent, og justert ned overføringene per dragvoollstudent. Dette fordi at dagens overføringer til ingerniørstudier ikke samsvarer helt med hva det koster å drive god ingeniørutdanning.

NTH døde i 1996. Og NTNU er fortsatt et veldig teknologitungt universitet, og førstevalget for alle som vil studere teknologi i Norge. Om noen andre skulle klare å bli førstevalget innen noen fagområder, så er det ikke fordi at NTH ble lagt ned i 1996, men fordi at dagens fagmiljøer har lagt seg ned på lauvbærene.

 

Skriv ny kommentar

Tittel *

Kommentar *

Fornavn *

Etternavn *

E-post *

 

Universitetsavisa ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og eventuelt fjerne innlegg. Klikk her for å lese alle reglene for debatten.

På forsiden nå

styreleder blogger i ua

Vi har et ansvar

"Kunnskap er i utgangspunktet verdinøytralt, og det er vi – vår etikk, moral og verdier – som avgjør om det blir kunnskap i det godes tjeneste", skriver NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg i dette blogginnlegget. 2

 

Mangler regler for akademisk boikott

Tre av de fire største U/H i Norge har ingen overordnede etiske retningslinjer for akademisk boikott. - Ytterst problematisk, mener Lars Gule.

 

107 stemte

Valgfasit: 12 prosent av studentene, og 6 prosent av de midlertidige, stemte ved årets styrevalg. For sistnevnte gruppe utgjorde det 107 avgitte stemmer.

Årets vikar

NTNU-studenten Dunja Matanovic gikk seirende ut av konkurransen om å bli konsernsjef for en sommer.