Islamforsker vant Holbergprisen

- Større ting hviler på små ting, sier Michael Cook. I følge Holberg-styret har han bidratt med viktig forståelse av hvordan Islams tenkning preger vår tolkning av samtiden.
Michael Cook er professor i Near Eastern Studies ved Princeton University.
(Foto: Denise Applewhite/Holbergprisen)

Michael Cook er professor i Near Eastern Studies ved Princeton University. Foto: Denise Applewhite/Holbergprisen

Tirsdag kunngjorde Sigmund Grønmo, tidligere rektor og styreleder for Holbergprisen denne års prisvinner.

– Det er en ære å utrope Michael Cook til årets vinner av Holbergprisen, sa Sigmund Grønmo.

Michael Cook regnes som en ledende ekspert på Islams historie og religiøse tenkning. I juni vil han motta Holbergprisen og 4,5 millioner kroner, skriver På Høyden.

LES OGSÅ: Terje Lohndal tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen

Cook er født i 1940. Han er utdannet ved King’s College, Camebridge og University of London. Siden 1986 har han vært tilknyttet Princeton University.

– Michael Cooks forskning er preget av en klar forsåelse av Isal som en levende moralsk og rettslig tradisjon. Han har vist hvordan denne rike og sammensatte tenkningen bidrar til vår forståelse av viktige spørsmål i samtiden, melder Holberg-styret.

Han æres også for å avdekke nye perspektiver på forholdet mellom religion, politikk og rettslinge forhold.

Ny lesning av klassiske kilder

– Det er spesielt som Islamhistoriker vi kjenner Cook. Forskningen hans har vært over et bredt felt. Han har utmerket seg med å bidra til å åpne de klassiske kildene, og lese dem på en ny måte, utenfor rammene av de ortodokse oppfatningene. Han leser dem i sin samtid, sier sier Knut S. Vikør, professor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.

Han legger til at deler av Cooks arbeid pent sagt har vært kontroversielt. Enkelte av arbeidene hans har høstet hard kritikk blant samtidige muslimer.

– Seriøse muslimske forskeres har også endret seg. Innenfor seriøse Islamstudier er han absolutt en sentral person, sier Knut S. Vikør

Har omdefinert forskningsfelt

I tillegg til å legge vekt på den historiske konteksten, fremhever han ifølge komiteen betydningen av religiøse verdier i utviklingen av den islamske sivilisasjonen fra middelalderen og frem til i dag. Han får også prisen fordi han har omdefinert forskningsfelt som osmanske studier, dannelsen av tidlige islamske politiske fellesskap, Wahhabiyyabevegelsens historie og islamsk rett, etikk og teologi.

Holbergprisens fagkomite har i år vært sammensatt av Etan Kohlberg, Hebrew University of Jerusalem, Kwame Anthony Appiah, New York University, Helga Nowotny, President European Research Council, Mary Jacobus, University of Cambridge og Cornell University og Pratap Bhanu Mehta, President, Centre for Policy Research, New Delhi.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Relaterte artikler

KRonikk

Orientalismens sista suck?

Årets Holbergprisvinner Michale Cook tilhører en neoorientalistisk tradisjon som oppfatter Islams antiautoritære, antistatlige natur som et hinder for demokratisk utvikling, skriver islamforsker og professor Ulrika Mårtensson i denne kronikken .

Såvidt slått av Næss

Terje Lohndal (28) er utnevnt til professor. Han er dermed landets yngste - og Norges 3. yngste gjennom tidene.

Lohndal er tidenes yngste vinner

Norges yngste førsteamanuensis er nå tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen, kun fire dager etter å ha fått sin første pris. - Jeg er overveldet, sier han til UA.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Elgeseter gate 10:

Fire av fem ansatte må jobbe i åpent landskap

192 personer og 34 kontorer. Det er fasiten for NTNU-ansatte som skal flyttes til Elgeseter gate 10. Noen håper bygget ikke får bevilget penger, så de slipper å flytte fra kontorene sine.

Knefall? Det er vi som leder an i den grønne utviklingen

Direktør for NTNU Energi svarer på kritikken fra MDGs talsperson i forbindelse med konferansen Energy Transition. - NTNU løper olje- og gassnæringens ærender, skrev Ask Ibsen Lindal.

Jusprofessor i hardt ver: - Er optimist

Benedikte M Høgberg refsa studentane for å vera bortskjemte. Det vart det bråk av.

Ytring:

Ansatte trenger ikke delta

Vitenskapelige ansatte skal være faglig oppdatert. Det får vi til ved å delta i forskningsfronten ute i verden.