Slik fungerer «shock tuben»

Dette «røret» kan brukes til å simulere eksplosjoner fra terroranslag. Se video med demonstrasjon her.

Den nye «shock tuben» som NTNU Simlab har anskaffet seg er over 20 meter lang. Den kan generere et trykk på 1700 bar, noe som tilsvarer 3,7 tonn TNT som eksploderer 40 meter unna.

LES OGSÅ: Eksplosjonsforskning ved NTNU kan bli viktig i utformingen av nytt regjeringskvartal

Stipendiat Vegard Aune skriver en doktorgrad innen eksperimentelle og numeriske simuleringer av fleksible konstruksjoner utsatt for eksplosjonslast.

En del av forskningen går på å vurdere hvordan eksplosjoner fra blant annet terroranslag påvirker ulike materialer og konstruksjoner. I «shock tuben» kan man enten velge å simulere lufttrykket ved en eksplosjon, slik man ser i videoen overfor, eller man kan velge å plassere objekter inne i «shock tuben» som skytes mot for eksempel vinduer eller andre deler av bygninger.

I siste del av filmen overfor ser man hvordan en laminert glassrute, som skal være eksplosjonssikker, blir kraftig deformert av trykket. Det fører til at glassbitene fyker ut på den andre siden av vinduet. Dette hadde vært skadelig for den som eventuelt hadde sittet bak vinduet under et terroranslag.

LES OGSÅ: Simlab skal forske på terrorsikring av bygninger

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg er kjempe, kjempe, kjempeglad!

- Dette har vært en veldig viktig sak for instituttet, sier instituttleder Jørgen Langdalen ved Institutt for musikk.

NTNUs unike samling av teaterhistorie

«Teatersamlingen» ved Gunnerusbiblioteket er en spennende kilde til Trondheims teaterhistorie.

Statsråd Iselin Nybø varsler at fokuset nå blir på kvalitet

Oppdal: - Strukturreformen i universitets- og høgskolesektoren er gjennomført. Det som gjelder nå, er å jobbe med kvaliteten i alt det sektoren leverer, sier ministeren for forskning og høyere utdanning.

Hykleri i offentlig sektor - og hvorfor små endringer er bedre enn de store

Noen ganger må offentlige virksomheter være hyklerske for å være legitime. Hvorfor er det slik?