Slik fungerer «shock tuben»

Dette «røret» kan brukes til å simulere eksplosjoner fra terroranslag. Se video med demonstrasjon her.

Den nye «shock tuben» som NTNU Simlab har anskaffet seg er over 20 meter lang. Den kan generere et trykk på 1700 bar, noe som tilsvarer 3,7 tonn TNT som eksploderer 40 meter unna.

LES OGSÅ: Eksplosjonsforskning ved NTNU kan bli viktig i utformingen av nytt regjeringskvartal

Stipendiat Vegard Aune skriver en doktorgrad innen eksperimentelle og numeriske simuleringer av fleksible konstruksjoner utsatt for eksplosjonslast.

En del av forskningen går på å vurdere hvordan eksplosjoner fra blant annet terroranslag påvirker ulike materialer og konstruksjoner. I «shock tuben» kan man enten velge å simulere lufttrykket ved en eksplosjon, slik man ser i videoen overfor, eller man kan velge å plassere objekter inne i «shock tuben» som skytes mot for eksempel vinduer eller andre deler av bygninger.

I siste del av filmen overfor ser man hvordan en laminert glassrute, som skal være eksplosjonssikker, blir kraftig deformert av trykket. Det fører til at glassbitene fyker ut på den andre siden av vinduet. Dette hadde vært skadelig for den som eventuelt hadde sittet bak vinduet under et terroranslag.

LES OGSÅ: Simlab skal forske på terrorsikring av bygninger

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Obligatorisk oppmøte uforenelig med lik rett til utdaning

De fleste talerne stilte seg lørdag negative til krav om obligatorisk oppmøte i høyere utdanning.

- Det var et stort sjokk da de leste opp navnet mitt

Vi møtte en sjokkert studentleder minutter etter at valgseieren var offentlig.

Dette er den nye nestlederen i NSO

NSO valgte lørdag ny leder og nestleder.

Ønsker å fjerne alderspoengene

NSO behandlet under landsmøtet et forslag om å fjerne alderspoeng i høyere utdanning. - Ordningen diskriminerer yngre studenter, mener forslagsstillerne.