ERC Grant til Arne Brataas

Fysikkprofessor Arne Brataas har mottatt ERC Grant, som er et av de gjeveste forskningsstipend som er å oppdrive. Det betyr 19 millioner kroner over fem år.
Gjev anerkjennelse. Professor Arne Brataas er den fjerde ved NTNU som mottar prestisjestipendet ERC Grant. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Gjev anerkjennelse. Professor Arne Brataas er den fjerde ved NTNU som mottar prestisjestipendet ERC Grant. Foto: Sølvi W. Normannsen

Det europeiske forskningsrådet deler ut dette stipendet til de aller beste forskerne, og ved  NTNU er det bare hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser og Bernt-Erik Sæther ved Institutt for biologi som har fått det tidligere. Edvard Moser er eneste nordmann som har fått det to ganger.

- Det er en veldig hyggelig anerkjennelse. Stipendet gjør det mulig å ta enda mer risiko innen temaer som er lite utforsket, men har stort potensiale, sier Brataas til Adresseavisen.

Brataas' spesialfelt er teoretisk spinntronikk, som vil si forståelse av hvordan elektroner spinner og hvordan de oppfører seg i ulike materialer og situasjoner. Ved hjelp av spinntronikk-teknologi kan man lage elektroniske kretser med en fysisk størrelse som nærmer seg atomnivå. Samtidig er energibruken minimal og beregningskraften enorm. Fenomenet spinn blir sett på som svært interessant.

Les også: Arne Brataas er blitt Fellow

Mens NTNU-forskere mottok 4 slike prestisjestipender fra 2007 til 2014, fikk Universitetet i Oslo 12 og Universitetet i Bergen 7.

Brataas har studert faste stoffers fysikk ved NTNU og hatt postdoktorstillinger ved TU Delft og Harvard University. 33 år gammel ble han professor ved Insitutt for fysikk. Han var også koordinator for EU-prosjektet Macalo -Magneto Caloritronics- der forskerne fravristet elektronene enda flere hemmeligheter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Google vil forske på kunstig intelligens i Kina

Google vil åpne et forskningssenter for kunstig intelligens i Kina til tross for at kineserne har stengt søkemotoren ute fra internett og kjemper for sensur.

Ny utstilling viser døde dyr på innsida

NTNU Vitenskapsmuseet og Institutt for klinisk og molekylær medisin har brukt «Body worlds»-teknikken for å lage en unik utstilling.