Får 16 friske mill. til
membranteknologi

Gründerne. MemfoACTs gründere hører til i forskningsgruppen Memfo ved Institutt for kjemisk prosessteknologi. Fra venstre Dr. Ing. Jon Arvid Lie, Professor May-Britt Hägg og Dr. Ing. Arne Lindbråthen . Foto: Jan Christian Sørlie

Fire nye eiere tilfører oppstartsbedriften MemfoACT 16 friske millioner. Pengene setter fart i det første fullskala pilotanlegget som kan lage drivstoff av biogass.

Publisert: 13.09.2010 kl. 06:00
Endret: 13.09.2010 kl. 09:18

Om vi utnyttet all biogass som lar seg utnytte i Norge, kunne vi erstatte 20 prosent av dagens forbruk av drivstoff.

Gøril Forbord, daglig leder MemfoACT

- 16 millioner kroner er svært mange penger for et selskap som er i den fasen vi er nå, kvitrer daglig leder Gøril Forbord entusiastisk.

Det har lenge vært klart at selskapet som så dagens lys for to år siden, bygger på forskning i verdenstoppen. Nå har pengesterke ventureselskaper som Viking Venture, Alliance Venture og Orkla-eide Salvesen-Thams gått inn på eiersiden. Sammen med avfallsselskapet GLØR på Lillehammer sitter de nye eierne på 60 prosent av selskapet. Resten eies av NTNU gjennom NTNU Technology Transfer, gründere og ansatte, samt rådgivingsselskapet Impello Management.

Effektiv membranteknologi

Under ledelse av professor May-Britt Hägg har forskningsgruppen Memfo ved Institutt for kjemisk prosessteknologi utviklet en svært effektiv membranteknologi. Karbonmembranene kan brukes til å separere et spekter av ulike gasser, men MemfoACT satser spesielt på å rense biogass for CO2 -og foredle den til miljøvennlig drivstoff.

- Det finnes flere teknologier som gjør dette i dag, men de er fryktelig dyre, sier Forbord.

Dermed blir det ikke økonomisk interessant under små, lokale forhold som i Norge. Membranteknologien har meget gode separasjonsegenskaper, og selskapet mener å kunne tilby en svært lønnsom metode for småskala produksjon av drivstoff.

Utløser bygging av anlegg

I januar inngikk Memfoact samarbeid med tre norske pilotkunder i avfallsbransjen. Emisjonen utløser drøyt fem millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge som en del av en IFU-kontrakt (industriell forsknings og utviklingskontrakt) på i alt 17 millioner kroner.

Etter at sommerens emisjon tilførte nye eiere og enda flere friske penger, kan selkapet skalere opp sine karbonmembraner til full størrelse. Det første fullskala pilotanlegget som produserer drivstoff av biogass kan reises.

- Dette blir den første versjonen av det produktet vi skal selge, sier Forbord, som ser for seg Norge, Sverige og Tyskland som hovedmarkeder.

Bare i Tyskland finnes det 5000 biogassanlegg.

Bedre biogass-utnyttelse

I forrige uke var MemfoACT en av de tre oppstartsbedriftene som fikk en lynvisitt av regjeringstopp Jens Stoltenberg og statsrådene Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen.

- Det gikk veldig fort, men de stilte smarte spørsmål og forstod åpenbart dimensjonene i det vi snakket om. Spesielt for Senterpartiet er dette spennende, mener Gøril Forbord.

Landbruk og lokale søppelfyllinger er i dag storsyndere når det gjelder utslipp av metangass og CO2.

- Om vi utnyttet all biogass som lar seg utnytte i Norge, kunne vi erstatte 20 prosent av dagens forbruk av drivstoff. Dette er interessant for kommuner rundt om, og ikke minst for landbruket. Det ville være bra om næringen kunne nytte metanen til drivstoff, i stedet for å slippe den ut, sier MemfoACTs daglige leder.

 

Skriv ny kommentar

Tittel *

Kommentar *

Fornavn *

Etternavn *

E-post *

 

Universitetsavisa ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og eventuelt fjerne innlegg. Klikk her for å lese alle reglene for debatten.

På forsiden nå

Forsvarer Total Norges nærvær på jobbmesse

- Jeg greier ikke se sammenhengen mellom det som skjer i Norge og det som skjer der. Det sier prorektor Johan Hustad om kritikken mot at oljeselskapet Total får stå på stand ved NTNU. FN har erklært at det franske konsernets aktivitet i Vest-Sahara strider mot folkeretten.

Klimakrisen gir stinn brakke

Arrangøren av lørdagens klimaseminar flagger at NTNU bør kutte samarbeidet med oljeindustrien og droppe all aktivitet som kan forlenge oljealderen. Det er ikke plass til alle som vil delta.

 

Forskere får hatmeldinger

Forskerne bak konferansen om statsløshet i Karibia er blitt møtt med harme og hatmeldinger. – Vi beskyldes for å ødelegge den dominikanske nasjonen, sier universitetslektor ved NTNU, Jørgen Yri.

 

HiST vil ha NTNU-fusjon

HiST-rektor Helge Klungland satt klar med en positiv innstilling til sammenslåing, men tåketrøbbel laget krøll for flere andre utsendinger til onsdagens Saks-møte i Molde.

- NTNU har et ansvar

Stipendiat Trygve Utstumo ved NTNU ble arrestert og deportert fra Vest-Sahara. Han mener NTNU har et ansvar for å holde Total ansvarlig for sine handlinger.

Pengedryss. Daglig leder i MemfoACT, Gøril Forbord, gleder seg over nye eiermillioner. Foto: Kristen Helene Teige
Stakk innom. Statsråd Kristin Halvorsen, stasminister Jens Stoltenberg, statsråd Liv Signe Navarsete og fylkesordfører Tore O. Sandvik på lynvisitt hos MemfoACT. Foto: Frida Holsten Gullestad

MemfoACT og karbonmembraner

  • MemfoACT er en forkortelse for Membranes for Advanced Clean Technologies.
  • Etablert i august 2008. Seks ansatte, dyrket frem gjennom NTNU Technology Transfer.
  • Inngikk i vår samarbeid med avfallsselskapene HRA (Hadeland Ringerike) GLØR OG FREDRIKSTAD BIOGASS
  • Disse blir pilotkunder teknologien som utvikles for produksjon av drivstoff fra biogass.
  • Biogass fra organisk avfall inneholder rundt 60 prosent metan og 40 prosent CO2.
  • Denne gassen kan benyttes som drivstoff om man fjerner mesteparten av CO2en
  • MemfoACTAS har utviklet en unik karbonmembran for gasseparasjon.
  • Teknologien gjør det mulig å produsere høyverdig biometan fra biogass i småskala-anlegg.
  • Konkurrerende teknologi er ikke kostnadseffektiv i denne skalaen.
  • Derfor mener selskapet at teknologien har et meget stort internasjonalt potensiale.