NTNU ble skapt i en kjellerkafé på Island

I forbindelse med bokbadet av NTNUs hundreårsverk, avslørte tidligere kirke- og utdanningsminister Gudmund Hernes i dag hvor NTNU egentlig ble skapt.

Boken ”Turbulens og tankekraft – Historien om NTNU” - ble i dag formelt overgitt universitetet under bokbadet på Realfagskantinen på Gløshaugen.

For anledningen var det satt sammen et diskusjonspanel som bestod av sentrale aktører fra den gangen det stod på som verst i det akademiske Trondheim midt på nittitallet.

I 1995 satt blant andre Øystein Djupedal i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (KUF) på Stortinget og diskuterte hvordan man skulle unngå et splittet universitet i Trondheim. Datidens Kirke,- utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes var medlem av Arbeiderpartiets mindretallsregjering, og var avhengig av Stortingets støtte for en flertallsbeslutning om hva universitetet i Trondheim skulle være og hva det skulle hete.

Ifølge Hernes ble ”Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet” skapt en marsdag i 1995 i en mørk kaffekjeller i Reykjavik på Island. Anledningen var et møte i Nordisk råd.

Medlemmer av KUF-komiteen – bestående av Arbeiderpartiets, SVs og KrFs fraksjoner – ble da enige om et kompromiss som ble Stortingsvedtaket om NTNU i 1995.

Boken om NTNUs hundre år er forfattet av Ola Nordal og Thomas Brandt og er nå til salgs hos bokhandlere på campus.

Beslutningen om NTNU: Politiske prosesser i mørke bakrom.
(Foto: Tor H. Monsen)

Beslutningen om NTNU: Politiske prosesser i mørke bakrom. Foto: Tor H. Monsen

Panelet: Sentrale aktører rundt opprettelsen av NTNU i 1996. Gudmund Hernes og Øystein Djupedal sittende i midten. Panelleder Gunnar Flikke - tidligere sjefsredaktør i Adresseavisen - lengst foran til venstre.
(Foto: Tor H. Monsen)

Panelet: Sentrale aktører rundt opprettelsen av NTNU i 1996. Gudmund Hernes og Øystein Djupedal sittende i midten. Panelleder Gunnar Flikke - tidligere sjefsredaktør i Adresseavisen - lengst foran til venstre. Foto: Tor H. Monsen

Oppmøte: Meget stor interesse omkring boklanseringen.
(Foto: Tor H. Monsen)

Oppmøte: Meget stor interesse omkring boklanseringen. Foto: Tor H. Monsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny klynge for treindustrien:

- Dette vil føre til bedre kvalitet på undervisningen

Stedlig leder for Studentparlamentet i Gjøvik og Studenttinget NTNU mener den nye klyngen for treindustri er en tillitserklæring til campus Gjøvik.

Teslas toppsjef advarer mot utvikling av robotvåpen

Tesla-sjef Elon Musk advarer mot drapsroboter. Han mener framtidas krigsteknologi kan løpe fra oss, med mindre vi bremser den raske robotutviklingen.

NTNU Tilrettelegging:

Tusenvis av studenter sliter - her får de hjelp

NTNU har samlet kreftene som bistår studenter med behov for støtte og tilrettelegging.

Arrangerer NM i hacking for å kapre de klokeste hodene

Mange forbinder nok fagfeltet mest med småkriminelle tenåringer. Nå arrangerer NTNU norgesmesterskap i hacking for å få tak i de skarpeste hodene på området.