NTNU-humanist på andreplass i FGP

Siv Gøril Brantzæg, som vant Forsker grand prix i Trondheim, nådde helt fram til andre plass i den nasjonale finalen i Bergen sist helg. Sammen med Silje Steinsbekk representerte Brantzæg NTNU i Bergen

Brandtzæg fra Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap tapte hårfint i den spennende finalen for Audun Hetland fra Universitetet i Tromsø, som har forsket på hvorfor noen personer velger å drive med ekstremsport.I finalen fikk Brandtzæg karakterene 6, 6 og 5 av dommerne, men ble likevel slått med knapp margin.

Den andre deltageren som representerte NTNU i Bergen var Silje Steinsbekk fra Psykologisk institutt. Hun gjorde også en fin opptreden, men kom ikke til finalen. I dette første "NM i formidling" deltok de beste doktorandene fra fem regionale konkurranser, i henholdsvis Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.Brantzæg skriver doktorgrad om engelske kjærlighetsromaner fra 1700-tallet. Vi snakker om datidens romantiske kiosklitteratur, sentimentale trivialromaner med kjærlighet som overskyggende tema.

- Raskt skrevet, kjapt lest, slaktet av tidens anmelderkorps, og fort glemt, som hun forklarer selv.

Så hvorfor forske på dette?

“Disse tidlige kjærlighetsromanene, og anmeldelsene, belyser noe viktig ved populærlitteraturen som kulturelt fenomen: trivialromanen går på tvers av gjeldende regler for "god" litterær smak, henvender seg til et stort publikum – men fyller en liten gruppe kritikere med harme. Min hypotese er at 1700-tallets kjærlighetsroman, på samme tid så populær og upopulær, er et av de første litterære uttrykkene som synliggjør en vesensforskjell mellom "høy" og "lav" litteratur – hierarkiske skillelinjer som fortsatt er tydelige i dagens litteraturkritikk,” skriver Brantzæg på sin hjemmeside.Siv Gøril Brandtzæg (t.v.) og Silje Steinsbekk etter at de vant den lokale finalen i Trondheim.
(Foto: Thor Nielsen)

Siv Gøril Brandtzæg (t.v.) og Silje Steinsbekk etter at de vant den lokale finalen i Trondheim. Foto: Thor Nielsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.