Arne Brataas er blitt Fellow

Professor Arne Brataas ved Institutt for fysikk har blitt utnevnt som “Fellow” ved American Physical Society (APS). Utnevnelsen er basert på hans arbeid med elektronspinn: "Spin transport and dynamics in magnetic nanostructures and mesoscopic systems."

UA omtalte ifjor utnevnelsen av professor Brataas som koordinator i EUs 7. rammeprogram. Målet med denne forskningen er å flytte nanoelektronikkens grenser enda nærmere hva som er mulig å oppnå.

Forskningen hans er omtalt og beskrevet i en reportasje i Gemini. Her beskrives hvordan hvert enkelt spinnende elektron skaper hvert sitt magnetiske felt. I magnetiske metaller orienterer alle de spinnende elektronene seg i samme retning. I ikke-magnetiske materialer spinner de tilfeldig.

Elektronspinn ble første gang beskrevet i 1928, men ingen så noen direkte anvendelse for det den gangen. I 1988 oppdaget imidlertid franskmannen Albert Fert og tyskeren Peter Grünberg det fenomenet som kalles GMR – gigantisk magnetresistans: I lag av ferromagnetisk metall, med tykkelse på bare noen atomer og atskilt av ikke-magnetisk metall, vil små magnetiske forandringer gi stort utslag i elektrisk ledeevne.

Dagens prosessorer er basert på GMR-teknologi og benytter elektriske ladninger for å kode og behandle informasjon. En prosessor basert på spinntronikk-teknologi, vil i tillegg kontrollere den magnetiske orienteringen (spinnet) til elektroner. Resultatet er elektroniske kretser med en fysisk størrelse ned på atomnivå. Det vil gi enorm beregningskraft samtidig som det genereres veldig lite varme.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny utstilling viser døde dyr på innsida

NTNU Vitenskapsmuseet og Institutt for klinisk og molekylær medisin har brukt «Body worlds»-teknikken for å lage en unik utstilling.

Nokut gir HiOA klarsignal til å bli universitet

Nokut har i styremøte i dag tirsdag besluttet å gi Høgskolen i Oslo og Akershus klarsignal til å bli universitet.

Slik forsøker de å stanse bygging i Høyskoleparken

- Vi vil gi trærne i Høyskoleparken en stemme, sier Elisabeth Østgaard i Folkeaksjonen Bevar Høyskoleparken.