Høysesong for prokrastinering

Tre av fire norske studenter utsetter skolearbeid de burde ha gjort, enten fordi de ikke finner motivasjon eller sliter med å konsentrere seg. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Microsoft.

68 prosent prokrastinerer, altså utsetter eller unnviker arbeidsoppgaver de har foran seg, fordi de rett og slett ikke greier å motivere seg for oppgavene. Undersøkelsen viser også at 38 prosent sliter med å konsentrere seg.

De største tidstyvene er internett og TV-titting - som legger beslag på mer tid enn husarbeid, matlaging og vennebesøk til sammen.

Mai er høysesong for eksamener på norske høyskoler og universiteter. Men det er også sesong for prokrastinering .

– Prokrastinering er et veldig vanlig fenomen i arbeidslivet, særlig i yrker der man sitter med arbeidsoppgaver som ikke skal fullføres før ganske langt fram i tid. Nettopp derfor er også studenter særlig utsatt siden det ofte kan virke som en evighet til eksamen, sier Bjørn Hopland, HR-direktør for Microsoft i Vest-Europa.

Hopland holder jevnlig kurs om hvordan ansatte kan få mer struktur på hverdagen. Han mener studenter med et par enkle grep kan få bedre struktur på eksamenslesingen og derigjennom økt konsentrasjon og effektivitet – noe som også gir deg mer tid til å gjøre andre ting.

– Hvis du er flink til å strukturere og bryte ned oppgavene dine i delmål blir også hverdagen mer fleksibel. Problemet for mange er at de ikke greier å lage seg milepæler, og at de mister konsentrasjon fordi det endelige målet er så langt borte, sier Bjørn Hopland i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det er lesingen som er lettest å utsette, foran individuelle innleveringsoppgaver. Forelesninger og gruppeoppgaver er vanskeligere å gjøre” i morgen i stedet” og blir dermed ikke sluntret unna i like stor grad. Kanskje ikke overraskende er det internett som stjeler mest tid i eksamensinnspurten. Surfing på nett (45 prosent) og bruk av sosiale medier (43 prosent) er det flest studenter oppgir å gjøre i stedet for å gjøre skolearbeid, sammen med TV-titting (44 prosent).

Faktisk bruker norske studenter mer tid på TV og internett (310 timer per uke) enn husarbeid, matlaging, trening og å være sammen med venner til sammen (297 minutter per uke).

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Obligatorisk oppmøte uforenelig med lik rett til utdaning

De fleste talerne stilte seg lørdag negative til krav om obligatorisk oppmøte i høyere utdanning.

- Det var et stort sjokk da de leste opp navnet mitt

Vi møtte en sjokkert studentleder minutter etter at valgseieren var offentlig.

Dette er den nye nestlederen i NSO

NSO valgte lørdag ny leder og nestleder.

Ønsker å fjerne alderspoengene

NSO behandlet under landsmøtet et forslag om å fjerne alderspoeng i høyere utdanning. - Ordningen diskriminerer yngre studenter, mener forslagsstillerne.