Oljepenger til NTNU

NTNU signerer mandag to store avtaler med Statoil. Det langsiktige forsknings- og utdanningssamarbeidet kan innbringe NTNU 310 millioner kroner.

Den ene avtalen er en fornyelse av Akademia-avtalen, mens den andre er en rammeavtale på fire år med muligheter for forlengelse opp til åtte år.

Rektor Gunnar Bovim signerer avtalene på vegne av NTNU. Forskningsdirektør Lars Høier signerer for Statoil.

- Partner for NTNU

Akademia-avtalen har en verdi på 60 millioner kroner over fem år. Rammeavtalen på, i første omgang fire år, skal gå til oppdragsforskning. NTNU anslår i en pressemelding at denne avtalen kan være verdt 250 millioner kroner over åtte år.

- NTNU er veldig glad for denne avtalen, og at Statoil fortsatt vil være en partner for NTNU både på utdanning og forskning. Avtalen gjør oss i stand til å tenke langsiktig, også innenfor nye fagområder som er strategisk viktig for NTNU, sier Gunnar Bovim i sin kommentar til at Akademia-avtalen blir fornyet.

Øke utvinningsgrad

Ifølge pressemeldingen skal pengene fra Akademia-avtalen blant annet gå til å øke utvinningsgraden fra gass- og oljebrønner på Haltenbanken, der professor Jon Kleppe ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk er dypt involvert.

En del av midlene går til Nornelandsbyen, et prosjekt som skal øke utvinningsgraden fra olje- og gassfeltet Norne.

VR-landsbyen, som er et prosjekt for virtuell virkelighet, får støtte til å visualisere store datamengder innen seismikk og reservoar.

I tillegg finansierer denne avtalen 17 professor II-stillinger, to fulltids forskningsprofessorater, seks doktorgradsstipender og publiseringsstøtte for doktorgradsstudenter. Studenter innenfor petroleum og marin virksomhet får også støtte til geologisk feltkurs og ekskursjoner.

Avtale x 2: Mandag fornyes Akademia-avtalen med Statoil samt en rammeavtale.
(Foto: Ben Blankenburg)

Avtale x 2: Mandag fornyes Akademia-avtalen med Statoil samt en rammeavtale. Foto: Ben Blankenburg

Relaterte artikler

Søkelys på olje og etikk

- Det er viktig for forskerne og samfunnet å ta debatten om oljeforskning og etikk, sier NTNU-professor Øyvind Mikkelsen. Han leder den nasjonale komiteen for forskningsetikk innen naturvitenskap og teknologi.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

VG: Iselin Nybø kan bli ny kunnskapsminister

Nybø var nestleder i Stortingets utdanningskomite fram til valget i fjor.

Jenteprosjektet Ada:

9 av 10 søkte seg til NTNU

Hele 89 prosent av dem som gikk i 3.-klasse på videregående skole da de deltok på Teknologicampen i 2015 søkte seg til NTNU. Nå skal Teknologicampen og Jentedagen slås sammen til Teknologiuka.

Sturla Søpstad fikk en idé. Det førte til bonus

For første gang skal NTNU gi de administrativt ansatte bonus. Hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad i NTL har lenge jobbet for at dette skulle bli noe av.

Kunst på campus

Landets største fagmiljø for skapende disipliner og kunstfag trenger lokaler, skriver Jørgen Langdalen, leder for Institutt for musikk.