Fornyer med Total

NTNU og olje- og gasselskapet Total fornyer sin mangeårige samarbeidsavtale.

I dag signerte de en ny, fire år lang rammeavtale. Den angir generelle retningslinjer for samarbeidet, mens konkrete prosjekter avtales gjennom løpende tilleggsavtaler, skriver NTNU i en pressemelding.

Det har den siste tiden vært debatt rundt akademias samarbeidsavtaler med olje- og gassektoren. I går sa tidligere leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU, Jon Kleppe, at mye av kritikken var for lettvint.

I går behandlet Den nasjonale forskningsetiske komite for naturvitenskap og teknologi (NENT) problemstillingen rundt oljeforskning og etikk. Dette skjedde etter at rektor Dag Rune Olsen ved UiB nylig ba komitéen ta opp dette.

Samarbeidet mellom NTNU og Total vil i all hovedsak omfatte faglig og økonomisk støtte til master-, ph.d- og postdoktorkandidater innen petroleumsrettede fagområder ved NTNU. Den inkluderer også akademisk utveksling og samarbeidsprosjekter mellom norske og franske universiteter.

Det økonomiske omfanget av avtalen vil avhenge av de konkrete prosjektavtalene som inngås i løpet av avtaleperioden. I det tidligere samarbeidet i perioden 2001-2013 har støtten fra oljeselskapet ligget rundt to millioner kroner i året.

De instituttene som har deltatt i samarbeidet med TOTAL hittil er Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, Institutt for energi og prosessteknologi, og Institutt for marin teknikk. Flere institutter kan involveres i samarbeidet fremover. Internasjonal seksjon ved NTNU er ansvarlig for den akademiske utvekslingen mellom Frankrike og Norge.

TOTAL er en av de aller største olje- og gassprodusentene på norsk sokkel, og et svært forskningstungt selskap både i Norge og Frankrike. For NTNU er derfor denne avtalen svært viktig for å sikre relevans i vår forskning og utdanning,uttaler sier prorektor Johan Hustad, som signerer avtalen for NTNU.

Fornyer. NTNU fornyer samarbeidet med oljeselskapet Total, samtidig pågår en etikkdebatt om akademias samkvem med oljeindustrien.
(Foto: LEO FRANCINI)

Fornyer. NTNU fornyer samarbeidet med oljeselskapet Total, samtidig pågår en etikkdebatt om akademias samkvem med oljeindustrien. Foto: LEO FRANCINI

Relaterte artikler

Søkelys på olje og etikk

- Det er viktig for forskerne og samfunnet å ta debatten om oljeforskning og etikk, sier NTNU-professor Øyvind Mikkelsen. Han leder den nasjonale komiteen for forskningsetikk innen naturvitenskap og teknologi.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Obligatorisk oppmøte uforenelig med lik rett til utdaning

De fleste talerne stilte seg lørdag negative til krav om obligatorisk oppmøte i høyere utdanning.

- Det var et stort sjokk da de leste opp navnet mitt

Vi møtte en sjokkert studentleder minutter etter at valgseieren var offentlig.

Dette er den nye nestlederen i NSO

NSO valgte lørdag ny leder og nestleder.

Ønsker å fjerne alderspoengene

NSO behandlet under landsmøtet et forslag om å fjerne alderspoeng i høyere utdanning. - Ordningen diskriminerer yngre studenter, mener forslagsstillerne.