UiB:

To menn er arrestert og siktet for tyveriet av vikingskatter

– Dette skaper håp, sier Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet i Bergen.
To personer er pågrepet etter innbruddet på Universitetsmuseet i Bergen. Her ser du noen av gjenstandene som ble stjålet.
(Foto: Universitetsmuseet i Bergen )

To personer er pågrepet etter innbruddet på Universitetsmuseet i Bergen. Her ser du noen av gjenstandene som ble stjålet. Foto: Universitetsmuseet i Bergen

De to mennene blir framstilt for varetektsfengsling torsdag. Fengslingsmøtet går for lukkede dører, skriver BA

Politiet har bedt om fire ukers varetekt, ifølge På Høyden.

Grunnlaget for at fengslingsmøtene går for lukkede dører er fare for bevisforspillelse, og av hensyn til den videre etterforskningen. Den første som fremstilles for varetektsfengsling er ifølge BA en mann i begynnelsen av 40-årene som er hjemmehørende i Bergen. 

Ifølge avisen skal politiet ha beslaglagt gjenstander som knyttes til innbruddet.

LES OGSÅ: Vaktene rykket ikke ut til innbruddsalarmen

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Museumsdirektør håper å få vikingskattene hjem

Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet i Bergen, øyner håp om at de stjålne gjenstandene kan komme til rette. 

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er en positiv melding å få. Først og fremst fordi vi håper det kan øke sjansene for at vi får de stjålne gjenstandene igjen, noe som har vært vårt altoverskyggende ønske siden innbruddet, sier Henrik von Achen til På Høyden. 

Henrik von Achen har tidligere uttalt til På Høyden at han tror innbruddet er utført av profesjonelle

Knuste vindu, klatret inn

Innbruddet skjedde helgen 11-13 august 2017, da en eller flere tyver brøt seg inn i de Kulturhistoriske samlinger ved UiB. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på stillaset og kunse et vindu. Rapportene viser at Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Vekteren som rykket ut antok at alarmen var utløst av vinden som blåste i presenningen rundt stillaset, og nullstilte alarmen. Det skal ikke ha vært montert alarm innendørs i magasinene. 

Innbruddstyvene kom seg inn i magasinområdet. Her har de hatt tilgang til gjenstander fra eldre og yngre jernalder, samt fra vikingtiden, har professor Liv Helga Dommasnes tidligere opplyst til På Høyden. 

Da de ansatte kom på jobb den etterfølgende mandag morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje. 

Rundt 400 gjenstander fra vikingtiden ble stjålet, og er fremdeles savnet fra museet. 

DNA-analyse ga ikke treff

Den tekniske etterforskningen har så langt ikke gitt klare resultater som politiet har gått ut med. Politiet fant DNA etter to personer inne på museet. Disse ble sendt til analyse hos Kripos, men ga ingen treff i deres registre. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.