Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vedvarer

Noen av de største forskjellene finnes blant ansatte med høyere utdanning.
(Foto: Frida H. Gullestad)

Foto: Frida H. Gullestad

I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn. Det viser nye tall fra SSB, skriver På Høyden.

Valg av fagfelt har stor innvirkning

Nesten halvparten av de yrkesaktive med fullført mastergrad er kvinner. I akademiske yrker er kvinner i flertall. De tjener likevel nesten 20 prosent mindre enn menn som sorteres i den samme yrkesgruppen. Ifølge SSB kan forskjellene delvis forklares ved at de utfører ulikt arbeid innenfor ulike typer virksomheter og sektorer.

«Ettersom de kvinnedominerte fagfeltene har det laveste lønnsnivået, har valg av fagfelt stor innvirkning på lønnsforskjellen samlet for ansatte med mastergrad,» skriver SSB i en pressemelding.

Høyere lønn og større forskjeller i privat sektor

I privat sektor tjener ansatte med høyere utdanning bedre enn i offentlig sektor. Det er også i privat sektor at vi finner de største forskjellene på kvinner og menn. Kvinner ansatt i offentlig sektor tjener i gjennomsnitt 44 000 kroner i måneden. Dette er 87 prosent av menns gjennomsnittlige lønn på 50 400 kroner i måneden. I privat sektor tjener kvinner med høyere utdanning i gjennomsnitt 47 400 kroner. Dette er 76 prosent av menns lønn, som er på 62 200 kroner. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny utstilling viser døde dyr på innsida

NTNU Vitenskapsmuseet og Institutt for klinisk og molekylær medisin har brukt «Body worlds»-teknikken for å lage en unik utstilling.

Nokut gir HiOA klarsignal til å bli universitet

Nokut har i styremøte i dag tirsdag besluttet å gi Høgskolen i Oslo og Akershus klarsignal til å bli universitet.

Slik forsøker de å stanse bygging i Høyskoleparken

- Vi vil gi trærne i Høyskoleparken en stemme, sier Elisabeth Østgaard i Folkeaksjonen Bevar Høyskoleparken.