Starmus kommer ikke tilbake, NTNU vil arrangere egen festival

NTNU planlegger en egen vitenskapsfestival i Trondheim.
11 nobelprisvinnere stilte i samme debatt under Starmus. Nå vil NTNU arrangere en egen vitenskapsfestival. Hvor mange nobelprisvinnere som dukker opp gjenstår å se.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

11 nobelprisvinnere stilte i samme debatt under Starmus. Nå vil NTNU arrangere en egen vitenskapsfestival. Hvor mange nobelprisvinnere som dukker opp gjenstår å se. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Starmus-festivalen var en suksess, og det ga mersmak, ifølge NTNU. I en pressemelding avslører universitetet at de er i gang med å lage en ny vitenskapsfestival i Trondheim sommeren 2019. Hensikten er å bidra til å videreutvikle Trøndelag som kunnskapsregion.

Samtidig er det klart at Starmus 2019 blir arrangert i Bern i Sveits.

Starmus-festivalen trakk cirka 2500 publikummere til foredragene i Trondheim spektrum, mens 40 000 mennesker skal ha deltatt på arrangementer andre steder i byen. Ifølge NTNU fulgte 1,8 millioner seere programmene på NRK i Starmus-uka.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

NTNU vil lede festivalen selv

Ifølge pressemeldingen fra NTNU er universitetet i dialog med Starmus i planleggingen av festivalen. «Vi har stor tro på at et samarbeid kan gjøre oss sterkere og tiltrekke oss spennende elementer som kan brukes på begge festivalene», heter det i meldingen.

NTNU vil selv ha lederansvaret for den nye festivalen. Utformingen skal skje i samarbeid med Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune. Målet er å arrangere en festival som vil skape begeistring for vitenskap og forskning, både i Norge og utlandet.

Tidligere har UA skrevet at rådmannen mener at kommunens ansvar og bidrag med gjennomføring av lokalprogrammet under Starmus 2017 ga gode resultater og høy måloppnåelse.

«Uavhengig av NTNUs beslutning er det rådmannens vurdering at det gode samarbeidet og de gode resultatene med Starmus 2017 bør inspirere til videre felles satsing for barn og unge. Det bør være et mål å fortsette det gode samarbeidet om felles lokalprogram der det er relevant, og om realfagssatsing, innenfor eller utenfor Starmuskonseptet» skrev rådmannen i sin evaluering i fjor høst.

LES SAKEN HER: Kommunen åpner for å bidra til ny vitenskapsfestival
LES OGSÅ: Neste Starmus-festival blir i 2019

Foreslo å gi slipp på Starmus

Da Starmus ble diskutert i NTNU-styret i fjor høst var det tydeligere signaler om at en egen vitenskapsfestival, uten Starmus, var ønskelig.

- Skal vi arrangere en slik festival, må det være samlende for NTNU, i tillegg til at festivalen må interagere med flest mulig andre. Derfor mener jeg vi må gi slipp på Starmus og heller satse på en egen festival, sa Kristin Melum Eide og fikk støtte fra Aksel Tjora.

Tjora sa også:

- Hva med å lage festivalen her oppe på Gløshaugen? Jeg tror vi får til å arrangere en bedre og billigere festival her som kommer til å være åpen for flere, og samtidig får vi gitt et inntrykk av hva en levende campus er.

LES OGSÅ: Dette er Bovims forslag til neste vitenskapsfestival i Trondheim
LES OGSÅ: - Vi kan arrangere en bedre og billigere festival på egen hånd

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.