Simlab ved NTNU skal forske på terrorsikring av bygninger

Simlab ved NTNU har anskaffet seg et nytt verktøy for å simulere hvordan eksplosjoner påvirker bygninger.
Kraftig verktøy. Senterleder for SIMLab, Magnus Langseth, forteller at det er et enormt behov i Norge for å vite mer om hvordan terrorangrep påvirker bygninger. Her ved Simlabs nye Shock tube. (Foto: Børge Sved. )

Kraftig verktøy. Senterleder for SIMLab, Magnus Langseth, forteller at det er et enormt behov i Norge for å vite mer om hvordan terrorangrep påvirker bygninger. Her ved Simlabs nye Shock tube. Foto: Børge Sved.

Bakgrunnen for forskningen er at det etter terroraksjonen mot regjeringskvartalet og Utøya i 2011, er innført formelle krav til terrorsikring.

Det Simlab har gjort, er å kjøpe inn en over 20 meter lang "shock tube", som blant annet er i stand til å simulere kraftige eksplosjoner.

Senterleder for Simlab, Magnus Langseth, forteller at det er et enormt behov i Norge for å vite mer om hvordan terrorangrep påvirker bygninger.

- Det har vært altfor lite fokus på materialsikkerhet i Norge. Det er uhyre viktig å ha riktig kunnskap om dette, slo Langseth fast på et seminar i forkant av den offisielle åpningen av "shock tuben", som finner sted klokken 14 i dag.

Flere ting som dreper

Langseth gjør et poeng av at man må se helhetlig på skadevirkningene som skjer når en kule blir avfyrt mot, eller en eksplosjon i et bygg.

- Når det går av en eksplosjon, er det ikke bare lufttrykket fra eksplosjonen man må håndtere, men også fragmentene. Man må vite hvordan man skal dimensjonere glass og lignende. Selv om man har en laminert glassrute, er det ikke sikkert at man sitter helt sikkert bak ruta. Jeg trodde man var trygg om man satt bak laminert glass, inntil jeg kom til testlabben. Selv om en kule stoppes, kan glassfragmentene på den andre siden av glasset drepe den som sitter innenfor, forteller Langseth.

- Slagkraftig verktøy

Den aktuelle "shock tuben" er mellom 20 og 25 meter lang. Den beskrives som et langt rør med en tank i enden, som skaper et voldsomt trykk. Dette trykket kan man rette mot ulike testkonstruksjoner, og på den måten se hvordan strukturene reagerer.

- Vi ønsker å se hvordan en konstruksjon oppfører seg når den blir utsatt for en eksplosjon, en sjokkbølge. Man kan ikke gjøre fullskalatester, derfor må det småskalatester til. En slik rigg kan øke forståelsen for hvordan vi skal gjøre troverdige numeriske beregninger i fremtiden. Det er et slagkraftig verktøy vi har skaffet oss, sier Langseth.

Vi ønsker å se hvordan en konstruksjon oppfører seg når den blir utsatt for en eksplosjon, en sjokkbølge

Magnus Langseth, leder Simlab.
Verdensledende i krasjforskning
(Foto: Børge Sved)

Foto: Børge Sved

  • I Simlab (Structural Impact Laboratory) samordnes NTNU og Sintefs forskning på aluminium, og miljøet teller i dag 25 medarbeidere.
  • "Shock tuben" er finansiert av NTNU, Nasjonal Sikkehetsmyndighet (NSM) og Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).
  • Simlab ble etablert i 1999,  og har status som "Senter for forskningsdrevet innovasjon" (SFI).
  • Lette konstruksjoners evne til å tåle støtbelastninger og kollisjoner står sentralt, og mye av aktiviteten går ut på å modellere og teste ulike materialer, spesielt lettmetaller.
  • Det hevdes at SIMLab er hjørnesteinen i den norske ekspertisen som er verdensledende i krasjforskning med lettmetaller.
Bildet er tatt fra senterleder Magnus Langseths presentasjon, og viser en illustrasjon av

Bildet er tatt fra senterleder Magnus Langseths presentasjon, og viser en illustrasjon av "shock tuben" Foto: Børge Sved

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny, stor omstilling på vei for Bott:

Nå skal lønn og regnskap settes bort til staten - eller markedet

Lønn og regnskapssystemene kan om kort tid bli foreslått skilt ut fra de fire gamle universitetene. Leveransen i 100- millionersklassen går enten til Direktoratet for økonomistyring, eller settes ut i det private markedet.

KD tvinger universiteter til å etterkomme innsynsbegjæring

To ankerunder til tross: Kunnskapsdepartementet ga denne uka flere norske universiteter og høgskoler ordre om å etterkomme begjæring om innsyn.

NTNUs knoppskyting Kahoot:

Nå har læringsspillet over 70 millioner brukere i måneden

Læringsspillet Kahoot! vokser fortsatt i rekordfart, og har nå over 70 millioner unike brukere verden over – hver måned.

NTNU etablerer egen avdeling i Oslo

NTNU etablerer en avdeling for etter- og videreutdanning i Oslo. Siden kan det bli aktuelt med egne avdelinger i inn- og utland.