Tiltak for å få flere til å lære seg tysk språk

Regjeringa vil at flere norske elever og studenter tar hele eller deler av utdanninga i Tyskland. En rekke tiltak skal få flere til å lære seg tysk.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen: Vil få flere studenter og elever til å interessere seg for Tyskland. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen: Vil få flere studenter og elever til å interessere seg for Tyskland. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ett av forslagene er å utvide muligheten for å få støtte til korte studieopphold i Tyskland for hele skoleklasser, heter det i ei pressemelding.

I dag må det et bevilgningsvedtak fra Stortinget til for at en videregående skole skal få godkjent en søknad om å inngå samarbeid med en tysk skole. Dette mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er en langdryg og uforutsigbar måte å gjøre det på.

– Derfor foreslår vi nå at alle samarbeidsprogram som fyller kvalitets­kravene, automatisk vil bli godkjent for støtte. Målet er å senke terskelen for skoler som vil ta initiativ til et tettere samarbeid med Tyskland.  Vi foreslår også å styrke bevilgningen med 2,2, millioner kroner, slik at flere kan få støtte, sier kunnskapsministeren i pressemeldinga.


For få velger tysk språk

Næringslivet har lenge vært bekymret for den sviktende interessen for tysk språk. Tyskland er en viktig handelspartner for Norge. Likevel er det få skoleelever som velger tysk som sitt fremmedspråk, og enda færre som velger å studere tysk på universitetene.


LES OGSÅ: - Tysk er liv laga

LES OGSÅ: Digger tysk, men ønsker seg flere medstudenter

Utvider ordning med språkkurs

Regjeringa vil også utvide ordningene med støtte til språkkurs gjennom Lånekassen. På denne måten skal det bli lettere å velge utdanning i Tyskland og andre land som ikke snakker engelsk. De eksisterende ordningene med språkstipend og språklig tilretteleggingssemester skal bli mer fleksible. Også mer langvarige kurs skal få støtte.

– Blant annet blir det mulighet for støtte til lengre språkkurs i opptil to semestre, vi øker stipendet med 2 000 kroner og det blir mulighet for å kombinere hovedutdanningen med et kortere språkkurs, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldinga.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».