Toppforsk-tildelinger:

- NTNU diskriminerer ikke mellom ulike fagområder

Prorektor Kari Melby vil ikke svare på spørsmål, og SVT-dekan Marit Reitan forsvarer NTNU-ledelsen.
Marit Reitan avviser at det skulle forekomme noen

Marit Reitan avviser at det skulle forekomme noen "prioriteringsmessig apartheid", slik Aksel Tjora mener. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Prorektor for forskning ved NTNU, Kari Melby, avviser å la seg intervjue av UA om kritikken som Aksel Tjora kommer med i intervju og leserbrev. Melby krever å få publisert sitt tilsvar uten å svare på spørsmål.

UA tok onsdag formiddag kontakt med SVT-dekan Marit Reitan, som lar seg intervjue i samråd med prorektoren. Reitan vil imidlertid ikke svare på spørsmål som har direkte å gjøre med Fripro-potten.

På spørsmål om hva Tjora eventuelt har misforstått i denne saken, svarer Reitan slik:

- Jeg synes at rektors tenkning rundt tildelingskriterier er godt belyst i prorektor Kari Melbys innlegg.

- Er du som SVT-dekan på linje med prorektoren i denne saken?

- Absolutt. Jeg har lyst til å si at fordi Aksel var så uheldig å komme så vidt under linja for FRIPRO-tildeling ved denne anledningen, så synes jeg rektoratet har strukket seg langt gjennom delfinansiering av hans videre forskning på området. SVT-fakultetet har også gått inn med delfinansiering.

BAKGRUNN:
Kari Melby forsvarer NTNUs prioriteringer
Aksel Tjorda: - Spillereglene er ikke de samme for de ulike fakultetene

Kvaliteten avgjør

- Tjora beskylder NTNU-ledelsen for ”prioriteringsmessig apartheid” når det gjelder samfunnsvitenskapene. Hva er din reaksjon?

- NTNU diskriminerer ikke mellom ulike fagområder i de rene kvalitetskonkurransene som FRIPRO. Det er kvaliteten som avgjør. Som Melby skriver i sitt innlegg: Dersom Aksel Tjora hadde fått en sjuer av Forskningsrådet i sin søknad så ville han fått støtte uansett.

- Men er det ikke ganske rått at man skal måtte ha karakter sju for å bli funnet støtteverdig?

- Det kan du si. Men uansett er situasjonen lik for alle, uansett fagdisiplin.

Vil utrede underfinansiering av SV-fag

- Utsettes SV-disiplinene for diskriminering ved NTNU?

- Jeg har tidligere tatt til orde for å reise en diskusjon med utgangspunkt i hvordan inntektsfordelingsmodellen fungerer her: Hvorvidt SV-fagene er dårligere finansiert ved NTNU enn ved andre norske breddeuniversiteter. Det vet vi ennå ikke, men jeg ønsker resultatene av disse analysene velkommen.

- Men det at du i det hele tatt reiser spørsmålet får en til å tenke at du mistenker situasjonen for å være slik?

- Jeg får tilbakemeldinger fra våre fagmiljøer som, når de sammenlikner seg med tilsvarende miljøer ved de andre breddeuniversitetene, opplever at ressurstilgangen ikke er lik.

- Så hva forventer du blir gjort om mistanken om forfordeling holder stikk?

- Jeg forventer at denne kunnskapen blir en del av de vurderingene som blir lagt til grunn når NTNUs inntektsfordelingsmodell revideres.

- Tjora er professor ved samme institutt du kommer fra. Hva tenker du om at han vurderer å flytte sin forskning til et annet universitet?

- NTNU har god bruk for alle de engasjerte samfunnsvitenskapelige professorene vi har, også Aksel, for å få til et så livskraftig fagmiljø som mulig, sier SVT-dekan Marit Reitan.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

VG: Iselin Nybø kan bli ny kunnskapsminister

Nybø var nestleder i Stortingets utdanningskomite fram til valget i fjor.

Jenteprosjektet Ada:

9 av 10 søkte seg til NTNU

Hele 89 prosent av dem som gikk i 3.-klasse på videregående skole da de deltok på Teknologicampen i 2015 søkte seg til NTNU. Nå skal Teknologicampen og Jentedagen slås sammen til Teknologiuka.

Sturla Søpstad fikk en idé. Det førte til bonus

For første gang skal NTNU gi de administrativt ansatte bonus. Hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad i NTL har lenge jobbet for at dette skulle bli noe av.

Kunst på campus

Landets største fagmiljø for skapende disipliner og kunstfag trenger lokaler, skriver Jørgen Langdalen, leder for Institutt for musikk.