NHOs årskonferanse:

Studentenes leder og rektor talte akademias sak overfor næringslivet

- Vi vil ruste våre studenter til å bidra i det grønne skiftet, sa rektor Mari Sundli Tveit da hun holdt innlegg på NHOs årskonferanse.
Mari Sundli Tveit er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
(Foto: NMBU)

Mari Sundli Tveit er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: NMBU

Tveit er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som hun hevdet er skreddersydd for det grønne skiftet.

- Det handler om å tenke stort. Vi vil bidra til grønn konkurransekraft og legge grunnlaget for framtidig bærekraftig vekst og velstand, sa hun til publikum i Oslo Spektrum.

Det var nettopp det grønne skiftet, og hvordan miljø og næringsliv kan spille på lag, som var tema for årets konferanse.

Tidligere i uka skapte NHO-direktør Kristin Skogen Lund livlig debatt da hun sa at det må kuttes i antall studieprogrammer og bli færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag. Til Aftenposten sa hun at det er en systemsvikt at veksten har vært i disse fagene, mens kapasiteten innen realfag og ingeniørfag er lite utvidet.

LES OGSÅ: NHO vil fjerne mastergrader

Rektor Mari Sundli Tveit nevnte ikke denne kontroversen i sitt innlegg, som hadde som overskrift: «Kompetanse i det grønne skiftet». Likevel: Tveit vektla behovet for bredde og tverrfaglig samarbeid:

- Vi må ha knallsterke disipliner, evne til å koble på tvers, evne til å angripe komplekse problemer og å finne løsninger fra mange faglige ståsteder. Vi må ha tilstrekkelig bredde i den faglige satsingen, sa hun.

Men tung fagkompetanse vil ikke være nok, mente hun. Det handler om å ha det rette ‘mindsettet’:

- Det må studenter og forskere øve på. De må sette sitt eget fag i stadig ny kontekst, være eksperter i team, øve seg på å være kreative og nyskapende, vise dristighet og risikovilje, mot og selvtillit. Alt dette må til for å lykkes, sa hun.

LES OGSÅ: Fornybare ressurser kan skape jobber til millioner

LES OGSÅ: - NHO snur mastertall på hodet

Manet til samarbeid og kontakt

Studentleder Marianne Andenæs var en av dem som var invitert til å gi de unges råd til næringslivet.

- Et grønt skifte er avhengig av utdanning, forskning og innovasjon. For å komme dit, trenger vi dere. Næringslivet må være en større drivkraft for utdanning og forskning. Dere kan ikke sitte på gjerdet og håpe at andre skal levere den kunnskapen dere trenger, sa NSO-lederen til en lydhør forsamling av samfunnstopper.

På vegne av studentene rådet Andenæs næringslivet til å samarbeide med akademia:

- Vær en aktiv del av norsk høyere utdanning og forskning, få studenter og professorer inn i praksis hos dere. Inviter dere selv inn til utdanningsinstitusjonene. Skal vi lykkes i det grønne skiftet; ikke vær  tilskuer, vær drivkraften, formante hun.

LES OGSÅ: NHO ønsker ikke festtale om humaniora

Bovim likte det han hørte

Rektor Gunnar Bovim merket seg at også NTNU ble trukket fram av næringslivstoppene.

- Både Sigve Brekke i Telenor og Eldar Sætre i Statoil fremhever prosjekt fra NTNU som avgjørende for selskapenes utvikling. Bra for alle!, tvitret han.

Sigve Brekke trakk fram NTNUs forskning på Big Data, mens Eldar Sætre viste til NTNUs forskning på svømmende slangeroboter. NTNU og Sintef har forsket på slangeroboter i mange år. Statoil er interessert i å bruke disse siden de kan utføre inspeksjon og vedlikehold under vann.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Deprimerte blir friske ved å «gi mer faen»

Å lære seg å gruble mindre, er til god hjelp for deprimerte personer, viser ny forskning ved NTNU.

Ytring:

Valgt eller tilsatt rektor – forskning eller ikke

Det kan bli slik at institusjoner som beholder valgt rektor vil ha de største mulighetene til å få en leder med god forskningserfaring, og dermed også muligheter til å prioritere forskning, skriver Kai A. Olsen og Kjetil Haugen.

Ytring:

We should offer training in quantitative methods to all humanities students

Humanities students at NTNU have much to gain from learning to collect, analyze and interpret empirical data, according to Giosuè Baggio.