Universitets- og høgskolerådet vil ikke ha forbud mot ansiktsdekkende plagg

UHR er på kollisjonskurs med regjeringen i dette spørsmålet.
Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud.
(Foto: Tore Oksholen)

Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud. Foto: Tore Oksholen

– UHR mener at utdanning er et av de viktigste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet og er kritisk til forslaget om å innføre et generelt forbud, uten at det foreligger kunnskap om konsekvensene av et slikt forbud, sier styreleder Vidar L. Haanes i en pressemelding fra Universitets- og høgskolerådet. Det er Uniforum som omtaler saken.

Han viser til at UHR mener regjeringens alternative forslag, som har stor likhet med dagens praksis, fungerer tilfredsstillende. – Det er fagmiljøene som må vurdere om ansiktsdekkende plagg er til hinder for at studenten kan gjennomføre den enkelte utdanningen. Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet og institusjonene må gi tidlig og tydelig informasjon om dette både til studenter og ansatte, sier Vidar L. Haanes.

LES OGSÅ: En marginal gruppe fratas retten til høyere utdanning

LES OGSÅ: Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg

Lik rett til utdanning gjelder for alle

Universitets- og høgskolerådet er dermed på linje med Norsk studentorganisasjon. Allerede på mandag gikk de ut og tok klar avstand fra forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager, skoler, høgskoler og universiteter. Det understreket leder Marianne K. Andenæs.

– Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, sa Marianne K. Andenæs.

Ikke grunnlag til å forby det

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sa Marianne K. Andenæs, rett etter at regjeringen hadde presentert forslaget om å innføre et forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager, skole, høgskoler og universiteter. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Elgeseter gate 10:

Fire av fem ansatte må jobbe i åpent landskap

192 personer og 34 kontorer. Det er fasiten for NTNU-ansatte som skal flyttes til Elgeseter gate 10. Noen håper bygget ikke får bevilget penger, så de slipper å flytte fra kontorene sine.

Knefall? Det er vi som leder an i den grønne utviklingen

Direktør for NTNU Energi svarer på kritikken fra MDGs talsperson i forbindelse med konferansen Energy Transition. - NTNU løper olje- og gassnæringens ærender, skrev Ask Ibsen Lindal.

Jusprofessor i hardt ver: - Er optimist

Benedikte M Høgberg refsa studentane for å vera bortskjemte. Det vart det bråk av.

Ytring:

Ansatte trenger ikke delta

Vitenskapelige ansatte skal være faglig oppdatert. Det får vi til ved å delta i forskningsfronten ute i verden.