Universitets- og høgskolerådet vil ikke ha forbud mot ansiktsdekkende plagg

UHR er på kollisjonskurs med regjeringen i dette spørsmålet.
Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud.
(Foto: Tore Oksholen)

Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud. Foto: Tore Oksholen

– UHR mener at utdanning er et av de viktigste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet og er kritisk til forslaget om å innføre et generelt forbud, uten at det foreligger kunnskap om konsekvensene av et slikt forbud, sier styreleder Vidar L. Haanes i en pressemelding fra Universitets- og høgskolerådet. Det er Uniforum som omtaler saken.

Han viser til at UHR mener regjeringens alternative forslag, som har stor likhet med dagens praksis, fungerer tilfredsstillende. – Det er fagmiljøene som må vurdere om ansiktsdekkende plagg er til hinder for at studenten kan gjennomføre den enkelte utdanningen. Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet og institusjonene må gi tidlig og tydelig informasjon om dette både til studenter og ansatte, sier Vidar L. Haanes.

LES OGSÅ: En marginal gruppe fratas retten til høyere utdanning

LES OGSÅ: Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg

Lik rett til utdanning gjelder for alle

Universitets- og høgskolerådet er dermed på linje med Norsk studentorganisasjon. Allerede på mandag gikk de ut og tok klar avstand fra forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager, skoler, høgskoler og universiteter. Det understreket leder Marianne K. Andenæs.

– Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, sa Marianne K. Andenæs.

Ikke grunnlag til å forby det

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sa Marianne K. Andenæs, rett etter at regjeringen hadde presentert forslaget om å innføre et forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager, skole, høgskoler og universiteter. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUs ledersamling:

Gir råd om hvordan strategien får effekt

NTNUs nye strategi blir presentert på ledersamlingen på Oppdal. Sosiologiprofessor Per Morten Schiefloe er hyret inn for å snakke om hvordan sørger for at strategien blir noe annet enn en ren papirøvelse.

Arbeidsmiljøundersøkelsen 2017:

- Overraskende små forskjeller når vi sammenligner med 2014

Oppdal: Oppslutningen om arbeidsmiljøundersøkelsen er lavere enn den i 2014.

Når staben med forskere er mer likestilt blir forskningen bedre

Ny studie av medisinsk forskning viser at mangfold i forskergrupper gir bedre og mer konkret kunnskap.

Annenhver student frykter arbeidsledighet

Selv om arbeidsledigheten i Norge er på 4 prosent, frykter hele 50 prosent av norske studenter å stå uten jobb etter fullførte studier.