Skolevalg motiverer de unge til å stemme

Nå er skolevalgene i gang, og forsker slår fast: Ja, de har noe for seg.
Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde)
(Foto: Bergens Tidende/Scanpix)

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde) Foto: Bergens Tidende/Scanpix

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg ved 385 skoler, der nesten 200 000 elever kan avgi sine stemmer etter å ha hørt politikerne argumentere for hvorfor deres parti er best.

Dagens Næringsliv har intervjuet Julie Ane Ødegaard Borge som i fjor tok en doktorgrad om skolevalg ved Universitetet i Bergen. Der så hun på hvilken rolle skolevalget spiller i å motivere unge til å delta i valg og politikken. Konklusjonen hennes er at skolevalgene definitivt har en positiv effekt:

- Førstegangsvelgere i 2. og 3. klasse på videregående som stemte ved skolevalget i 2013, hadde økte stemmevilje ved stortingsvalget ei uke senere, sier hun til avisa.

Borge forteller at resultatene fra skolevalget sier noe om hovedtendensene i befolkningen for øvrig, men at de unge klumper seg sammen i to bolker: rødt eller blått.

- Piratpartiet har dessuten hatt en god oppslutning i skolevalgene og MDG har hatt økende oppslutning, sier Jule Ane Ødegaard Borge til Dagens Næringsliv.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU samarbeider med Flyktninghjelpen:

Lager hub for entreprenører i Kenyas største flyktningleir

Entreprenører og arkitekter fra NTNU jobber sammen med Flyktninghjelpen for å lage et knutepunkt for entreprenørskap i Kenyas største flyktningleir.

Badekarpadlingen:

Øker beredskapen for å unngå nye ulykker

Politiet, brannvesenet og Røde Kors er på plass når studentene skal krysse Nidelva i selvbygde farkoster. - Nidelva er kjempefarlig, sier politibetjent.

LO støtter forbud mot nikab

Lovforslaget fra regjeringen sørger for åpenhet og kommunikasjon på arbeidsplassene, heter det i høringssvaret fra LO.

NTNU for flyktninger:

- NTNU kan gjøre mye mer for flyktningene

Sukhanwar Gulabuddin møtte åpne dører på NTNU, og nå har han fått jobb ved Litteraturhuset. Han mener NTNU kan gjøre enda mer for flyktninger.