Skolevalg motiverer de unge til å stemme

Nå er skolevalgene i gang, og forsker slår fast: Ja, de har noe for seg.
Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde)
(Foto: Bergens Tidende/Scanpix)

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde) Foto: Bergens Tidende/Scanpix

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg ved 385 skoler, der nesten 200 000 elever kan avgi sine stemmer etter å ha hørt politikerne argumentere for hvorfor deres parti er best.

Dagens Næringsliv har intervjuet Julie Ane Ødegaard Borge som i fjor tok en doktorgrad om skolevalg ved Universitetet i Bergen. Der så hun på hvilken rolle skolevalget spiller i å motivere unge til å delta i valg og politikken. Konklusjonen hennes er at skolevalgene definitivt har en positiv effekt:

- Førstegangsvelgere i 2. og 3. klasse på videregående som stemte ved skolevalget i 2013, hadde økte stemmevilje ved stortingsvalget ei uke senere, sier hun til avisa.

Borge forteller at resultatene fra skolevalget sier noe om hovedtendensene i befolkningen for øvrig, men at de unge klumper seg sammen i to bolker: rødt eller blått.

- Piratpartiet har dessuten hatt en god oppslutning i skolevalgene og MDG har hatt økende oppslutning, sier Jule Ane Ødegaard Borge til Dagens Næringsliv.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Arbeidsmarkedet for sivilingeniører og naturvitere friskmeldes

88,5 prosent nyutdannede sivilingeniører og naturvitere var i jobb fem måneder etter studieslutt, ifølge en undersøkelse Tekna har gjort blant sine medlemmer.

Regjgeringen vurderer foretaksmodell:

Slik vil universitene bli påvirket av å bli foretak

Regjeringen vil sikre mer uavhengige institusjoner. En mulighet er å innføre foretaksmodell, men hvilke praktiske konsekvenser vil det få?

Ytring:

Elgesetergate 10 må inn på revidert statsbudsjett

Hvor ble det av planene for Elgesetergate 10? Studentene i helse- og sosialfag trenger at byggeplanene går etter planen, skriver tre ledere for studentvirksomheter i Trondheim.

Ytring:

Åpne landskap passer ikke ved et universitet

- Åpne kontorlandskap vil gå ut over kontakten med studentene, skriver tre vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Tromsø.