Vil sikre raskere digitalisering i UH-sektoren

Regjeringen legger fram en ny strategi for digitalisering i høyere utdanning og forskning.
Regjeringen forventer at alle universitet og høyskoler løfter fokuset på digitalisering, ifølge Torbjørn Røe Isaksen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Regjeringen forventer at alle universitet og høyskoler løfter fokuset på digitalisering, ifølge Torbjørn Røe Isaksen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener ny teknologi må bli utnyttet slik at studentene lærer mer og at studietilbudene blir mer tilgjengelige, samt at teknologien brukes til å skape bedre og mer effektiv forskning.

- Mulighetene bruken av den nye teknologien skaper, får konsekvenser for alt fra infrastruktur til administrasjon, til læringsmiddel og forskningsdata, for å nevne noe. Dette dreier seg ikke bare om ny teknologi, men også om hvordan studentene lærer og blir vurdert, og hvordan institusjonene organiserer og gjennomfører forskningen. Da er det viktig at sektoren henger med, sier kunnskapsministeren i en pressemelding.

Deling av kunnskap

Departementet opplyser at et av tiltakene vil være styrking av forskning på sammenhengen mellom kvalitet og de nye læringsprosessene som kommer i kjølvannet av digitaliseringen.

– Det handler rett og slett om å dele kunnskap fra forskning og beste praksis, slik at studenter og ansatte ved de ulike institusjonene ikke trenger å finne opp alt på nytt, men kan utnytte kunnskap og erfaring i hele sektoren, nasjonalt og internasjonalt, sier Røe Isaksen.

Ifølge KD forventer mange studenter en mer fleksibel hverdag enn utdanningsinstitusjonene kan tilby i dag. Derfor ønsker regjeringen at alle studenter skal ha tilgang til et moderne miljø for læring som letter til rette for fleksible og effektive studieløp.

Forventer fokus på digitalisering

For at forskningen skal være effektiv, mener departementet at det er avgjørende at forskerne har gode nok digitale ferdigheter til å kunne nyttegjøre seg av nye faglige og prosjektadministrative verktøy. Røe Isaksen mener også at de må kunne samarbeide digitalt med forskere fra andre høyskoler og universitet i inn- og utland.

Regjeringen forventer at alle universitet og høyskoler løfter fokuset på digitalisering, og definerer mål og forpliktende tiltak for digitalisering av utdanning og forskning.

Les hele rapporten her.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Dekanmøtet orientert om mulig HiMolde-samarbeid

Det jobbes for utvikle en samarbeidsavtale mellom NTNU og Høgskolen i Molde.

Håkon Åmdal ble beste student, men en forsker er nok gått tapt

I fjor ble han beste avgangsstudent på NTNU, med en master som avslørte et eksepsjonelt talent for forskning. Men dataingeniør Håkon Åmdal liker bedre å utvikle ting enn å skrive artikler.

Åm på en fredag:

«Bare vær glad du kom deg unna i tide!»

Denne ukas gjestekommentator fikk aldri fullført doktorgraden. Han funderer på om det kanskje var det beste som kunne hendt ham.  

Alt teller, men på ulike måter

«Forskning vs. formidling» er en kunstig motsetning.