AP konfronterte statsråden om nedgangen i fattige studenter

- Er det en villet politikk fra regjeringen at det kommer færre studenter til Norge fra Afrika? spurte Arbeiderpartiets Nina Sandberg i Stortingets spørretime.
- Jeg baserer meg på statistikk som viser nedgang, sa Nina Sandberg i spørretimen. Hun er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.
(Foto: Bernt Sønvisen)

- Jeg baserer meg på statistikk som viser nedgang, sa Nina Sandberg i spørretimen. Hun er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Bernt Sønvisen

Bakgrunnen for spørsmålet er at regjeringen i 2016 bestemte seg for å legge ned kvoteprogrammet. I stedet ønsket den å prioritere Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika gjennom det som kalles Panorama-strategien.  

Færre afrikanske studenter

I et innlegg i Universitetsavisa hevder professor Anders Breilid ved Høgskolen i Oslo og Akershus at nedleggingen av kvoteprogrammet har ført til et dramatisk fall i fattige studenter fra det globale Sør som kommer til Norge for å studere.  Han gir eksempler på flere studier, der det knapt går afrikanske studenter lenger. I stedet, hevder han, kommer de fleste studentene fra det globale Sør nå fra rike familier i Asia, som har råd til å finansiere studentenes studieopphold.

Breilid utfordrer partiene utenfor regjeringen om å gå sammen om å innføre kvoteordningene for fattige utenlandsstudenter igjen:

«Disse partiene kan ikke være bekjent av at bare studenter fra rike familier fra Sør får anledning til å studere i Norge», konkluderte han.

- Ordningen var ikke god nok

- Arbeiderpartiet har stilt kunnskapsministeren omtrent samme spørsmål, svarer stortingsrepresentant Nina Sandberg til UA i en twitterkommentar og viser til at hun tok opp denne problematikken i Stortingets spørretime 15. november.

På spørsmålet om dette er en villet politikk fra regjeringen, svarte kunnskapsminister Henrik Asheim:

- Det er en ønsket utvikling at vi skal tiltrekke oss også flere studenter fra disse landene. Når vi gikk bort fra kvoteordningen, var det fordi vi så at den ikke fungerte slik vi ønsker, nemlig at disse skal komme til Norge, få en god utdanning og ta med seg verdier, verdiskaping og kunnskap tilbake til hjemlandet sitt, sa han i spørretimen.

Høyres Henrik Asheim er fungerende kunnskapsminister.
(Foto: NTB scanpix)

Høyres Henrik Asheim er fungerende kunnskapsminister. Foto: NTB scanpix

 

Asheim sa videre at de frigjorte pengene nå i stor grad går til å finansiere prosjektsamarbeid og studentmobiliet med utviklingsland utenfor BRIKS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika). Målet er at studenter som kommer til Norge fra utviklingsland på sikt skal ligge på samme nivå som under kvoteordningen, men at hvert enkelt opphold blir kortere.

- Jeg baserer meg på statistikk som viser nedgang, og også på konkrete henvendelser fra læresteder som sier det samme, for eksempel Høgskolen i Oslo og Akershus som ikke lenger har noen afrikanske studenter på sine mastere, svarte Nina Sandberg, som sitter i utdannings- og forskingskomitéen for Arbeiderpartiet.

Henrik Asheim sa i spørsmål-svar-runden at det har kommet inn mange gode prosjektsøknader og at aktiviteten er stor. Dette gjør at de forventer en økning i antall studenter fra utviklingsland til Norge.

- Dette er noe vi kommer til å følge ganske nøye også framover, sa han i Stortingets spørretime.

LES OGSÅ: Alle spørsmålene og svarene om studenter fra utviklingsland i spørretimen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskommentaren:

Om noen busker i en park ryker, får det stå sin prøve

Mange av trondheimspolitikerne har valgt å bøye blikket ned mot småsteinene i fjæra heller enn å skue utover havet og inn i fremtiden, skriver UAs gjesteskribent om campussaken.

Ytring:

UA mangler forståelse for alvorligheten i saken

Universitetsavisa mangler forståelse for både alvorligheten i saken(e) det er snakk om og at de ikke tar hensyn til studentene som Langeland ville kommet i kontakt med om han ble ansatt, mener studenttillitsvalgte Victor Elias Okpe og Ida Johnsen Ingebrigtsen.

- Fast jobb gjør det lettere å være raus

Postdoktor Henning Fjørtoft mener fast ansettelse er et godt utgangspunkt for å skape en bedre samarbeidskultur i akademia.

Exit ex.phil?

Statsråden er skeptisk til forslag om et felles førsteår for studenter

Bør dagens innføringsemner ex.phil og ex.fac erstattes av ett, felles første år? UiT-rektor Anne Husebekk foreslår dette. Statsråd Iselin Nybø er skeptisk avventende.