Statsråd Iselin Nybø varsler at fokuset nå blir på kvalitet

Oppdal: - Strukturreformen i universitets- og høgskolesektoren er gjennomført. Det som gjelder nå, er å jobbe med kvaliteten i alt det sektoren leverer, sier ministeren for forskning og høyere utdanning.
- Reformarbeidet fortsetter. Men som tidligere sagt, er det nå viktig å la sektoren få konsolidere seg og fokusere på kvalitet, sier Iselin Nybø.
(Foto: Tore Oksholen)

- Reformarbeidet fortsetter. Men som tidligere sagt, er det nå viktig å la sektoren få konsolidere seg og fokusere på kvalitet, sier Iselin Nybø. Foto: Tore Oksholen

Universitetsavisa snakker med den nybakte statsråden for forskning og høyere utdanning noen minutter etter at hun har sluppet tidens gladnyhet på storskjerm for NTNUs ledere. Nybø ble intervjuet via Skype av -rektor Gunnar Bovim.

Bovim visste hva ministeren hadde for nyhet å komme med: Dagen i forveien hadde regjeringen, på Nybøs første arbeidsdag som statsråd, fattet vedtak om å fullfinansiere campusutbygging ved NTNU. En total prislapp på 9 milliarder ble nevnt, NTNU har tidligere bedt om opp mot 7 milliarder. Nyheten ble tatt i mot med applaus og muntre tilrop fra forsamlingen.

Dermed kunne UA legge bort det første spørsmålet vi hadde på blokka: Hva Nybø kunne si for å berolige engstelige NTNU-ere som fryktet for campusprosjektets framtid.

Hoppe etter Wirkola?

- Et mer prosaisk spørsmål: Torbjørn Røe Isaksen har rimelig høy stjerne i sektoren. Å overta forskning og høyere utdanning etter ham, i hvilken grad kjennes det som å hoppe etter Wirkola?

- Torbjørn har gjort en kjempejobb. Så er det også sånn at han har hatt god støtte i regjeringen, og ikke minst fra Venstre på Stortinget. I forrige stortingsperiode jobbet vi hardt, ikke minst for å bedre studiekvalitet og studentvilkår, som å få flere stipendiatstillinger, bedret studiestøtte, flere studentboliger og mer til, sier hun til Universitetsavisa.

- På hvilken måte vil sektoren merke forskjell mellom deg og forgjengeren i statsrådstolen?

- Kanskje at man ikke lenger har en statsråd som sitter som en banan, smiler Nybø, og viser til Isaksens tidvis noe lutende sittestil.

- Men generelt er dert sånn at mye av det som har vært gjort, har vært viktig for Venstre også. Jeg kommer nok til å legge vekt på at, ettersom sektoren har gjennomgått en omfattende strukturreform, er det viktig å jobbe med kvaliteten i all forskning og utdanning som landets universiteter og høgskoler leverer. Landet behøver dette.

- Kunnskap gir oss svar

- Da du satt som nestleder i KUF-komiteen argumenterte du for at regjeringen skulle gå inn for å sette av 3 prosent av BNP til forskning. I den regjeringsplattformen som Venstre har vært med på å forhandle fram, forplikter man seg til at staten skal inn med 1 prosent. Er dette til å leve med for deg som fagstatsråd?

- Politikk er forhandlinger. Utdanning har vært viktig for Venstre gjennom hele partiets hundreårlange historie. Også forskning og kunnskapsutvikling i allmennhet er særdeles viktig for oss. Som fagstatsråd kommer jeg til å jobbe for å styrke satsingen innen disse sektorene.

- Du har startet din statsrådkarriere med å oppfylle NTNUs forventninger. Hvilke forventninger har du ti deg selv som statsråd?

- Jeg har pleid å si at uansett spørsmål er kunnskap gjerne svaret. Når det gjelder de enorme utfordringer vi står overfor, stikkord som klimagassutslipp, integreringspolitikk, endringer innen olje- og gassindustrien og mer til – så er det gjennom å utvikle og ta i bruk ny kunnskap vi finner gode svar.

- Din forgjenger har satt i gang flere utredninger i den siste tida han hadde som statsråd. Vil dette arbeidet bli videreført?

- Reformarbeidet fortsetter. Men som tidligere sagt, er det nå viktig å la sektoren få konsolidere seg og fokusere på kvalitet.

- Du representerte Rogaland på Stortinget, og har talt Universitetet i Stavanger sin sak. Kommer du til å ha et godt øye til UiS i framtida også?

- Som representant for Rogaland og som medlem av KUF var det naturlig og viktig for meg å jobbe for mitt hjemuniversitet. Nå er jeg statsråd, og i en helt annen posisjon, svarer Iselin Nybø.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.