- Navnet bør skrives Oslomet

Språkrådet anbefaler alle å droppe stor bokstav midt i navnet når Oslos nye universitet skal omtales skriftlig.
OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk. (Foto: Moment Studio/Språkrådet)

OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk. Foto: Moment Studio/Språkrådet

Språkrådet har sendt et brev til Kulturdepartementet for å klargjøre hvordan de anbefaler at man skal skrive navnet på Oslos nye universitet, dersom man vil følge de norske rettskrivingsreglene, skriver Uniforum.

Samtidig som den tidligere høgskolen fikk universitetsstatus i januar, godkjente Kongen i statsråd navnet slik det ble foreslått: «OsloMet – storbyuniversitetet». Med stor forbokstav, men også stor første bokstav i begrepet «Met», en kortversjon av det engelske ordet «metropolitan». Det er denne store bokstaven midt inne i navnet Språkrådet nå anbefaler å la stå ubrukt.

«Vi held oss til mandatet vårt om å forvalta den norske rettskrivinga, og at den offisielle rettskrivinga gjeld for all språkbruk i staten, og difor må vi støtta ein normalisert skrivemåte Oslomet», står det å lese i brevet som Khrono har publisert i sin helhet.

Brevet er signert seksjonssjef Daniel Gusfre og direktør Åse Wetås.

– Alle statlige institusjoner har plikt til å følge norske rettskrivingsregler. Vi anbefaler alle andre å bruke vedtatt norm for norsk også, men det er bare offentlige instanser som får pålegg om det. Dette gjelder normen generelt, ikke bare dette spesifikke enkeltnavnet, sier Wetås til avisen.

Via UiOs pressetjeneste får Uniforum opplyst at UiO forholder seg til det nye universitetsnavnet slik det er godkjent av Kunnskapsdepartementet: OsloMet – storbyuniversitetet.

Navnet «OsloMet» var rektor Curt Rices foretrukne kandidat, og ble til slutt vedtatt foreslått av høgskolestyret i desember 2017, med seks mot fem stemmer. Andre navn som kom langt i prosessen, var «Aker universitet» og «Nova».

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.