Ap og SV etterlyser romfartsstrategi

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet mener regjeringen somler med en romfartsstrategi. Norge henger etter og er ikke proaktive nok, mener partiene. 
Opposisjonen på Stortinget etterlyser romfartsstrategi fra regjeringen.
(Foto: NASA/JPL-Caltech (Illustrasjonsfoto))

Opposisjonen på Stortinget etterlyser romfartsstrategi fra regjeringen. Foto: NASA/JPL-Caltech (Illustrasjonsfoto)

– Det vi venter på, er romstrategien, som lar vente på seg. Jeg er utålmodig, sier Cecilie Myrseth, Aps romfartspolitiske talsperson til Klassekampen. Hun får støtte fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som kaller regjeringens romfartspolitikk for alt annet enn ambisiøs.

I 2016 ba Stortingets flertall, etter et forslag fra Ap og SV, regjeringen om å levere en ny romfartsstrategi, men denne uteblir. De ba også regjeringen holde midlene på dagens nivå, men flere ganger har regjeringen forsøkt å kutte i midlene.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser at regjeringen henger etter når det gjelder romvirksomhet.

– Jeg mener norsk romindustri er veldig offensiv, og at vi derfor burde ha en romstrategi. Derfor står det også i regjeringserklæringen, sier Isaksen. Han lover at regjeringen vil levere i løpet av 2018.

Myrseth og Fylkesnes lover også støtte til byggingen av en oppskytingsstasjon for småsatellitter på Andøya. Dette er et privat initiativ som vil kreve offentlige midler i investeringsfasen. Leder av Andøya Space Centre, Odd Roger Enoksen, anslår at behovet til stasjonen vil være mellom 800 millioner og én milliard kroner.

Også Isaksen er positiv til Andøya-prosjektet.

– Jeg håper vi allerede i det reviderte statsbudsjettet kan gi signaler om drahjelp, sier han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.