Pionér på NTNUs Kina-samarbeid

SHANGHAI: Det begynte med boligrenovering i Xian for 25 år siden. Professor Harald Høyem fra AB-fakultetet var etter hva man vet den første NTNUeren som startet forskningsamarbeid i Kina.

I 1985 hadde Høyem tenkt seg på rundreise i India sammen med kona og familien. Men så gjorde krig og uroligheter til at turen gikk til Kina i stedet. Land og folk ga mersmak, og de første kontaktene ble knyttet. Fire år senere vendte han tilbake, i forbindelse med sitt friår ved universitetet. Han fikk jobb som gjestelærer ved Jiao Tong-universitetet i Xian.

Trigget av dårlig boligstandard

- Etter å ha blitt kjent med byen, oppdaget jeg at særlig det muslimske kvarteret var ridd av dårlig boligstandard. Jeg tok initiativ til et renoveringsprosjekt og fikk involvert fakultetet mitt. Etter hvert oppdaget vi at her var det mer som var interessant for arkitekter, forteller Høyem.

Han søkte Norad om midler til to ulike prosjekt. Det ene gikk på bevaring av historisk interessante boliger og bygninger, det andre på ressursvennlig utvikling.

- Dynamittkubbe

I 1997 ble det fart i sakene, da det ble dratt i gang et bredt anlagt prosjekt som inkluderte antropologer, arkeologer, vann-avløpseksperter og arkitekter fra NTNU. Siden har det ballet på seg. Et eget seminar under NTNU-besøket skal berede grunnen for et forskningssamarbeid mellom NTNU og kinesiske universiteter. Fra kinesisk side var SJTU, universitetene i Xi’an, Tsing Hua og Tongji blant deltakerne. Dette er kontakter Høyem i første rekke har knyttet.

På seminaret presenterte professor Anne Grete Hestnes FME-senteret ZEB (Zero Emission Building) for de kinesiske delegatene. Høyem snakket om CURB-prosjektet, som tar for seg Kinas urbanisering.

- Dynamittkubben under Kinas framtid er forholdet mellom by og land. Om ikke forskjellene og motsetningene her løses, kan det gå galt, sier han.

- Uforståelig dynamikk

Selv kan Høyem sette en emeritus foran professor-tittelen, ettersom han nå runder 70. Da er det ingen bønn.

- Men jeg har noen prosjekter gående, kan han fortelle.

Snart starter han et fireårig gjesteprofessorat ved universitetet i Xi’an.

- Jeg kommer til å holde det gående en stund til.

- Du har forsket og levd i Kina gjennom de siste to tiårene. Hvordan vil du karakterisere hva som har skjedd gjennom denne tida?

- Det er en dynamikk som er helt uforståelig. De driver og bygger landet – løfter nasjonen kollektivt ut av fattigdom. På godt og vondt. Det er klart at dette skjer ikke uten omkostninger.

Håper NTNU følger opp

- Det er en stor delegasjon fra ditt moderuniversitet som er i Shanghai nå. Hva synes du om at NTNU drar i samlet følge hit?- Det jeg kan si er at jeg håper denne reisen følges opp. Hvis ikke, blir dette stående som en tur for turister.- Hva tror du vil skje?- Jeg tror man vil oppnå resultater. Så får tida vise hvordan det går.

Feiret nybygg med Trondheimssolistene

De fire nordiske landene driver i fellesskap Nordic Centre som er lokalisert til Fudan-universitetet. Senteret er til viktig hjelp for forskere og akademikere i byen. En ny utbygging ble feiret med en nordisk konferanse hvor rektorer fra universiteter i samltige land deltok. Trondheimssolistene var også der, og benyttet anledningen til å spille stykker fra sitt helt ferske album ”In folk style.”

Kina-veteran. arkitektprofessor Harald Høyem.
(Foto: Tore Oksholen)

Kina-veteran. arkitektprofessor Harald Høyem. Foto: Tore Oksholen

Jeg håper denne reisen følges opp. Hvis ikke, blir dette stående som en tur for turister.

Harlad Høyem, professor
Spilte. Trondheimssolistene er behørig tilstede under NTNUs Kina-besøk. Her er Cecilia Amper på sin nøkkelharpe.
(Foto: Tore Oksholen)

Spilte. Trondheimssolistene er behørig tilstede under NTNUs Kina-besøk. Her er Cecilia Amper på sin nøkkelharpe. Foto: Tore Oksholen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Når staben med forskere er mer likestilt blir forskningen bedre

Ny studie av medisinsk forskning viser at mangfold i forskergrupper gir bedre og mer konkret kunnskap.

Annenhver student frykter arbeidsledighet

Selv om arbeidsledigheten i Norge er på 4 prosent, frykter hele 50 prosent av norske studenter å stå uten jobb etter fullførte studier.

Sosiolog mener akademia er på ville veier

Sosiolog Svein Hammer mener antall publikasjoner er det eneste kriteriet for å kvalifisere seg til fast ansettelse i universitetssektoren: - Vi ser en arroganse i akademia.

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.