Kina-samarbeid og etikken

Debatt om NTNU og Kina: Kan forskningsamarbeid med diktaturer tjene noen hensikt? Muligens innen teknologi, men innen samfunnsvitenskap kan det gi lite mening.

Mellom 25 og 30 tilhørere hadde funnet veien til Dokkhuset for å overvære debatten om forskning og utenrikspolitikk. ”Forskning – idealisme eller politisk spill?” var tittelen.

Er forskning også utenrikspolitikk, eller bør forskning forbli bare forskning? Dette var et av spørsmålene kveldens debattleder Gunnar Okstad stilte forsamlingen og debattdeltakerne. Okstad er i det daglige kommentator i Adresseavisen.

Prorektor: Ingen etiske vurderinger

I panelet satt prorektor for nyskaping Johan E Hustad, statsvitenskapsprofessor Torbjørn Knutsen og professor Carl Martin Larsen fra Centre for Ships and Ocean Structures (CeSos).

Hustad benyttet sitt innlegg til å gjørerede for universitetets strategi på området: NTNU 2020 – internasjonalt fremragende.

- Vi gjør i utgangspunktet ingen egne etiske vurderinger, fastslo prorektoren.

Fokus for NTNUs forskningssamarbeid er på teknologi og samfunnsutvikling, forklarte Hustad. Han fortalte om fjorårets reise til Kina.

- Om det vi gjør representerer idealisme? Det vil jeg svare ja på. Utveksling av forskere mellom de to land bidrar til å utvikle kulturforståelse og demokratisk utvikling. Men dette er ikke bare idealisme, men handler om næringsutvikling også. For Norges del er det svært viktig at Kina representerer et kjempemarked for oss. Det handler om marked, kunnskap, næringsutvikling, og for kinesernes del også velstandsutvikling, sa Hustad.Brain drain?

Larsen, som av debattlederen ble utnevnt til å representere den ”virkelige verden,” fortalte om et svært internasjonalt fagmiljø – med 15-20 nasjonaliteter representert til enhver tid.

Skipsteknologiprofessoren var opptatt av et annet dilemma i denne problematikken: Man har tilgang på mange svært dyktige ph.d-kandidater fra land som Kina. Det fører både til at norsk offshoreindustri opplever manko på norske forskere med doktorgrad: På den andre siden kan man spørre seg om hvordan tilførselen av doktorgradsstudenter fra India og Kina fungerer – som uhjelp, eller som brain drain.

Statoil-NTNU-Kina

Innenfor Larsens område som er industrirettet, er det stadig vanligere med et trekantsamarbeid, hvor for eksempel Statoil finansierer NTNU-samarbeidet med Jiao Tong-universitetet i Shanghai.

- Så til spørsmålet: Har NTNU en policy for internasjonalt samarbeid? Jeg vet ærlig talt ikke, og siden jeg ikke vet det, tror jeg svaret er nei.

Larsen viste til hva han kalte selvfølgeligheter – man utvikler ikke drone-teknologi til Iran eller systemer for torpedonavigasjon til Nord-Korea.

- Så er det vel enkelte land som enkeltforskere holder seg unna, sa Larsen.

Åpne samfunn nødvendig

Statsviteren Torbjørn Knutsen trakk opp noen større linjer i forhold til ulike vitenskapstradisjoner.

- Slik jeg ser det, er forskning samtale. Forskere drar på internasjonale konferanser, de publiserer sin forskning i internasjonale tidsskrifter. Man ønsker kritikk, og gir kritikk. En god del av forskningen handler om å produsere kritikk, legge seg åpen for den, for å påvise hvor andre tar feil. Dette er forskningens natur.

Samtaler av denne sorten forutsetter åpne samfunn, understreket Knutsen.

- Slike samtaler med kolleger fra lukkede, autoritære samfunn, blir fort tvungne og mindre fruktbare. Slik er det innen samfunnsvitenskapen. Dette forholder seg annerledes innen teknologi og deler av naturvitenskapen.

For samfunnsvitere er det dermed mindre interessant å samarbeide med forskere hjemmehørende i diktaturer, mente Knutsen, som ser på samarbeid med land som India og Brasil som mer naturlig, siden det her dreier seg om åpnere samfunn.Boikott?

På spørsmål fra Okstad om NTNU har merket noe til boikott fra Kina, men han slo fast at man ikke har merket noe til det.

Larsen gikk litt lenger.

- Fra mine samarbeidspartnere har jeg hørt at man syntes det var bra med denne tildelingen, sa han.

Et trettitalls tilhørere til NTNU-debatt om Kina-samarbeid.
(Foto: Tore Oksholen)

Et trettitalls tilhørere til NTNU-debatt om Kina-samarbeid. Foto: Tore Oksholen

Forskningssamarbeid med diktaturer kan fort bli fattig på mening, fremholdt Torbjørn L Knutsen.
(Foto: Tore Oksholen)

Forskningssamarbeid med diktaturer kan fort bli fattig på mening, fremholdt Torbjørn L Knutsen. Foto: Tore Oksholen

Relaterte artikler

NTNU og Kina:

- Må ikke gå stille i dørene

NTNU samarbeider med kinesiske universitet hvor tilhengere av Falun gong forfølges. - Menneskerettighetene bør flagges høyt, om man skal ha kontakt med totalitære regimer, sier Peder Giertsen, utdannet ved NTNU, alumni og konsulent for Tekna.

Ny, dobbel mastergrad

2 til prisen for 1

Det er sukkerbiten som venter de fire pionerene fra Kina i et nytt opplegg for studentutveksling på masternivå.

Vurderer kostnadene ved Indias raske vekst

NTNU vil knytte bånd til giganten India fordi landet vokser frem som en av verdens ledende utdannings- og forskningsnasjoner. Økonom Rune Skarstein forsker på prisen landets fattigste betaler for galopperende økonomisk vekst.

Har teknologer samfunnsansvar?

Hvor akseptabelt er det at teknologer ved NTNU tar avstand fra tildelingen av årets fredspris til Liu Xiabo fordi de vil berge samarbeidsavtaler med kinesiske universiteter?

Må ha skille mellom politikk og forskning

Samarbeidet mellom NTNU og forskningspartnere i Kina har løpt knirkefritt gjennom en høst preget av diplomatiske bølger og offisiell kinesisk avsky mot Norge. Universiteter i mellom er fredsprisen et ikke-tema, og det trekkes klare skiller mellom politikk og forskning.

Utløser millioner til Kinasamarbeid

Samtidig som Nobelkomitéen får en iskald kinesisk skulder for årets fredspris, kvitterer Forskningsrådet ut seks millioner kroner til samarbeid med kinesiske universiteter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Linjeforeninger samlet seg for fokus på mental helse

Linjeforeninger ved Gløshaugen arrangerte «En psykt vanlig uke» for å skape en bedre hverdag for alle studenter.

UH-delegasjon i Kina:

Svein Stølen i Kina: - Relasjonsbygger, ikke politiker

Beijing: UiO-rektor Svein Stølen har hatt møter med lederne i 4 av Kinas 6 beste universiteter. Det er han godt fornøyd med. Politikken overlater han til KD.

Varsler studentopprør mot ny styringsmodell

Streik og studentopprør venter om foretaksmodellen får gjennomslag som styringsform for universitetene, ifølge Håkon Randgaard Mikalsen.

Én av fire studenter i Norge er over 30 år

Norges studenter er blant de eldste i Europa. Professor mener det er samfunnsøkonomisk uheldig at mange studenter kommer sent ut i arbeidslivet.