Opprørt på Kolstads vegne

NTNU-veteranene professor Knut Holtan Sørensen og pensjonert førsteamanuensis Rune Skarstein er opprørt over NTNUs behandling av kollega Arnulf Kolstad.

UA skrev tidligere i dag at 71 år gamle Kolstad, psykologiprofessor og profilert NTNU-forsker gjennom flere tiår, nå nektes videre tilknytning til universitetet.

- Vi finner hele saken hårreisende og forstår ikke at det går an å bedrive en så vilkårlig behandling av ansatte. Kolstad har gjort en stor innsats for NTNU gjennom mange år, sier Sørensen.

Hodestups ut

Sammen med pensjonert førsteamanuensis, Rune Skarstein, har han engasjert seg i Kolstads sak. De to NTNU-profilene vil ikke sitte stille og se på det som skjer.

Sørensen sier de fleste pensjonerte vitenskapelig ansatte får tilbud om å bevare en tilknytning til NTNU. Han hører til ved institutt for tverrfaglige kulturstudier ved Det humanistiske fakultet. Sørensen sier han aldri har hørt om at noen bare kastes hodestups ut av alt som har med institusjonen å gjøre.

- I det minste vil folk gjerne bevare epost-adressen sin og andre elektroniske tjenester, sier professoren. Uten slik tilgang er det vanskelig å fortsette med vitenskapelig publisering. Slik sett er det som har skjedd, et inngrep i den akademiske ytringsfriheten.

Intetsigende retningslinjer

Sørensen er heller ikke imponert over NTNUs retningslinjer på dette feltet.

- De er formulert på et par linjer, med en gammeldags og helt intetsigende formulering om at det skal foretas en avveining av tjenestemannens behov mot tjenestens tarv, sier han.

Dekan Jan Morten Dyrstad benytter denne formuleringen som svar på fire av fem spørsmål UA har stilt ham i dag.

- At man overhodet bruker en formulering som «tjenestemannen» i år 2013 er jo hårreisende, en skulle tro at NTNU ikke har kvinnelige ansatte, fnyser Sørensen.

Vilkårlig og uklart

Han reagerer også på at det virker som om det er opp til den til enhver tid sittende instituttleder å avgjøre slike saker ut fra helt uklare premisser.

- Det vitner om en vilkårlighet som institusjonen ikke er tjent med. Denne saken styrker ikke akkurat NTNUs anseelse, slår professoren fast.

På spørsmål om han tror det er tidligere kontroverser mellom Kolstad og ledelsen ved Psykologisk institutt som er foranledningen, svarer Sørensen:

- Det er lett å tenke seg at dette er en hevnaksjon, men det gjør jo ikke saken noe bedre. Tvert imot, det blir jo bare enda mer pinlig.

Og:

-Det kan jo gjøre noen og enhver nervøs. Spørsmålet er om vi kan leve med en slik vilkårlighet. Det kan jo tolkes dit at vi må være forsiktige med hva vi sier om og til ledere ved NTNU. Kanskje folk blir redde for å bli straffet. Dette igjen, er en potensiell trussel mot den akademiske friheten.

Unødvendig epost-kutt

Sørensen gjør også et poeng av at mange ansatte som har passert for aldersgrensen fortsatt er produktive forskere. Når NTNU kutter alle forbindelser, mister universitetet også potensielle inntekter. Å kutte elektroniske forbindelser, kan han ikke forstå skal være nødvendig.

Dette burde heller vært gitt som en automatisk rettighet til folk som slutter, og som man eventuelt frasier seg, mener han.

- Dette er en prinsippsak for oss, sier Knut Holtan Sørensen.

- Jeg synes ikke vi kan leve med at NTNU har så uklare retningslinjer for dette. Det er jo en saksbehandling som har noe Kafkask over seg. For at NTNU skal gi et avslag som det Kolstad nå har fått, må man i det minste forvente at det foreligger en begrunnelse som er forståelig. Det har ikke skjedd.

Presset. Professorene presses fra mange kanter og av parter med ulike utgangspunkt.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Presset. Professorene presses fra mange kanter og av parter med ulike utgangspunkt. Foto: Sølvi W. Normannsen

Engasjert 1. Professor Knut Holtan Sørensen.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Engasjert 1. Professor Knut Holtan Sørensen. Foto: Solveig Mikkelsen

Engasjert 2. Professor Rune Skarstein.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Engasjert 2. Professor Rune Skarstein. Foto: Sølvi W. Normannsen

Relaterte artikler

Reviderer seniorpolitikken

NTNU vil ha en ny gjennomgang av seniorpolitikken. Men fortsatt er det uavklart om Arnulf Kolstad får saken sin opp til ny vurdering

Kolstad ut i kulda

En av NTNUs mest profilerte forskere får ikke benytte universitetets goder for professorer over 70 år. Professor Arnulf Kolstad har fått avslag på sin søknad om emeritus-status.

Emeritus på egne veier

Professor emeritus Arne Espelund har akkurat sluppet sin tiende bok på eget forlag. Metallurgen går i sitt 84 år, og har fortsatt både ansattbevis, eget kontor, telefon, epost og it-hjelp ved NTNU.

Legger saken død

Arnulf Kolstad får ikke saken sin opp til ny behandling. Psykologisk institutt og SVT fastholder sin beslutning om å nekte Kolstad emeritus-status.

Hva er det med Kolstad?

Den stridbare, nypensjonerte professor Arnulf Kolstad nektes enhver form for akademisk tilknytning til NTNU, og har søkt om opptak som student for å beholde en NTNU-epost. Hva er det ved fyren som gjør ham fortjent til en slik behandling?

Professoren som ble student

Etter 25 år som professor har Arnulf Kolstad blitt student igjen. UA var flue på veggen da han for første gang møtte sine nye forelesere og medstudenter.

Kolstad-saken løser seg

Tirsdag ettermiddag fikk Arnulf Kolstad en telefon fra instituttlederen ved Psykologisk institutt. Budskapet var ikke til å misforstå: Kolstad får nå de samme rettighetene som andre pensjonerte professorer.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.