SMK: - Vi følger med

Erna Solbergs taleskriver, Rolf Erik Tveten, mottok onsdag nesten 13 000 protestunderskrifter mot diskriminering av iranere og ble selv stanset i sikkerhetskontrollen.
F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere.
(Foto: Kristoffer Furberg)

F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere. Foto: Kristoffer Furberg

Nesten 13 000 personer har gitt sin signatur til underskriftskampanjen mot diskriminering av iranere. Den mest profilerte av dem er den verdenskjente forskeren Noam Chomsky.

Fire pappesker med underskrifter

Hamideh Kaffash, Milad Kazemihatami, Pedram Mireftekhari og Hossein Rostam Zadeh bar hver sin kasse med underskrifter langs Skippergata og til forgården ved statsministerens kontor onsdag formiddag. To av dem skulle til Statsministerens kontor og to til Stortinget.

Kaffash er stipendiat ved NTNU og har nylig fått avslag i ankesaken etter at hun først fikk avslag på opphold i Norge.

LES OGSÅ: Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

Kazemihatami venter på svar i sin ankesak, mens tidligere NTNU-student Mireftekhari har oppholdstilltalelse. Rostam Zadeh kom til Norge for 27 år siden som politisk flyktning. De to sistnevnte var med som støttespillere da underskriftene ble overlevert.

Kaffash, som har frontet iranske studenter og stipendiaters kamp mot de de mener er diskriminering fra norske myndigheters side, forteller til UA at mange av underskriftene kommer fra USA.

Møtte politisk rådgiver

Statsminister Erna Solbergs taleskriver, tidligere NTNU-student Rolf Erik Tveten, er politisk rådgiver ved Statsministerens kontor og møtte de fire iranerne i forgården utenfor kontoret klokken 12 i går. Der redegjorde Kaffash og Kazemihatami for situasjonen for rekken av iranske studenter og stipendiater som har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse.

LES OGSÅ: NTNU har anket utkastelse av iranere

- Vi vil bare fortsette studiene våre. Vi driver ikke med sensitiv teknologi, sa Kaffash.

Kazemihatami har en mastergrad fra NTNU og har jobbet et år i oljeindustrien. I juni fikk han avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Nå venter han på svar på anken.

- Jeg ønsker å jobbe i Norge og gi noe tilbake til det norske samfunnet som har gitt meg utdannelsen min, sier han på norsk til UA.

- Mye engasjement

Tveten lyttet nøye til iranernes redegjørelse og takket for underskriftene.

- Dette er en sak med mye engasjement. Jeg vil gi underskriftene til statsministeren, sa han før han forsøkte å få med seg de to kassene inn i statsministerbygningen. Han fikk beskjed av sikkerhetskontrollen om at de måtte skannes før han fikk dem med seg inn.

Departementenes ansvar

Den politiske rådgiveren sier til UA at Statsministerens kontor er godt informert om iranersaken.

- Men ansvaret for enkeltsaker ligger hos de forskjellige departementene, sier en relativt ordknapp Tveten.

Han sier også at han selv kjenner saken godt, men at han ikke kan uttale seg i detalj om den politiske behandlingen.

- Jeg håper dette fører til noe, sier Kaffash til UA etter møtet med Tveten.

LES OGSÅ: - Dette er et mareritt

- Tror du dette vil hjelpe din sak?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg gjør ikke dette for meg, men for alle iranerne som ønsker å studere i Norge. Jeg vet ikke om jeg er i Iran om én uke eller ikke , sier hun.

Ansvaret for enkeltsaker ligger hos de forskjellige departementene.

Rolf Erik Tveten, politisk rådgiver.
Politisk rådgiver Rolf Erik Tveten (t.h.) ved Statsminiterens kontor sier til UA at de er godt informert om iranersaken. Han mottok nesten 13 000 underskrifter fra Hamideh Kaffash (t.v) og Milad Kazemihatami i går.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Politisk rådgiver Rolf Erik Tveten (t.h.) ved Statsminiterens kontor sier til UA at de er godt informert om iranersaken. Han mottok nesten 13 000 underskrifter fra Hamideh Kaffash (t.v) og Milad Kazemihatami i går. Foto: Kristoffer Furberg

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.

NTNU i Gjøvik preget av drapssak

Politiet bekrefter at det var NTNU-student Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag. Saken preger ansatte og studenter ved NTNU i Gjøvik.

Kontaktkonferansen:

Toppene i UH-sektoren møter Torbjørn Røe Isaksen

«Universitet og høgskoler inn i framtida« er tema når kunnskapsministeren i dag inviterer til sin årlige samling.

Gledestårer etter at AP snur om lærerkrav

– Det rimer dårlig med Aps tradisjoner om at folk som har vært i arbeid i mange år, plutselig ikke er gode nok, at erfaring ikke skal telle, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg