Skolepenger for utenlandske studenter

Skolepenger for studenter fra utlandet og 16 millioner til eliteforskere ved NTNU.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av studentprotester mot skolepenger fra studenter fra land utenfor EØS-området, da han ankom Universitetet i Oslo for å legge fram langtidsmeldinga onsdag.

Regjeringen setter av totalt 70 millioner for at de beste fagmiljøene skal få større spillerom til å rekruttere de beste forskerne. For NTNUs del blir det 16 millioner til dette formålet, skriver Adressa.

  • Rekruttering av toppforskere: En ny ordning som gir ca 16 millioner til NTNU (av totalbevilgning på 70 mill)
  • Styrket grunnfinansiering NTNU ca 10 mill
  • Midler til SINTEF og andre til å delta i EUs forskningsprogrammer, styrkes med 115 mill (Horisont 2020-programmet, bl.a. STIM EU) (økning fra ca 55 mill i år) a
  • Rekrutteringsstillinger til bl.a. helse/sosialfag, lærerutdanning og ingeniørfag, 4 millioner til HIST.
  • Ocean Space løftes frem som ett av de to viktigste nasjonale forskningsbyggprosjektene i tiden fremover (langtidsplan forskning) og planleggingen fortsetter i 2015 (næringsdepartementet). Målet er at Ocean Space skal bli et kunnskapsnav for havromsteknologi.

NTB skriver at satsing på nye politistilling og heving av momsgrensa fra 200 til 500 på netthandel er blant de siste lekkasjene.

Røe Isaksen (H) øker potten til forskning, en satsing på 600 millioner kroner over fire år. Dessuten får fem universiteter ekstra penger til forskning, på bekostning av andre høyskoler og universiteter.

Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett i dag å innføre skolepenger for studenter utenfor EU. Demonstranter møtte kunnskapsminsteren da han ankom Universitetet i Oslo i dag, skriver Khrono.

(Video øverst viser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som ankommer Universitetet i Oslo, og blir møtt av studentprotester mot skolepenger, når han skal legge fram langtidsmelding om forskning.)

TV2 erfarer at regjeringen kutter skatter for til sammen 8,6 milliarder, og at kutt i formuesskatten utgjør 4,1 av milliardene. Også VG melder at formuesskatten kuttes med 4,1 milliarder. Prosentsatsen for formuesskatt senkes fra dagens 1 prosent til 0,75 prosent, og Norges ti rikeste mennesker vil i gjennomsnitt få en skattelettelse på 12,5 millioner kroner, skriver avisa.

Det er også kjent at regjeringen har satt av nærmere 400 millioner kroner til kommuner i vekst i forslaget til statsbudsjett. Til sammen 68 kommuner vil nyte godt av tilskuddet, skriver NTB.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) øker potten til forskning, en satsing på 600 millioner kroner over fire år. Dessuten får fem universiteter ekstra penger til forskning, på bekostning av andre høyskoler og universiteter.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) øker potten til forskning, en satsing på 600 millioner kroner over fire år. Dessuten får fem universiteter ekstra penger til forskning, på bekostning av andre høyskoler og universiteter. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.