- Nye NTNU må ha 530 nye byråkrater

Forskning basert på statistikk fra nordiske universitet og høyskoler viser at fusjon gir byråkratboom.
Vokser administrasjonen over hodet på de vitenskapelige? En omfattende statistisk studie kan tyde på at det: - Etter et nærmest biologisk mønster, ifølge professor Bjørn Jamtveit i Oslo. (Foto: Foto: Halfdan Carstens, Geopublishing AS.)

Vokser administrasjonen over hodet på de vitenskapelige? En omfattende statistisk studie kan tyde på at det: - Etter et nærmest biologisk mønster, ifølge professor Bjørn Jamtveit i Oslo. Foto: Foto: Halfdan Carstens, Geopublishing AS.

Professor Bjørn Jamtveit ved Universitetet i Oslo har laget byråkratiformelen der 0,07 x antall vitenskapelig ansatte opphøyd i 1,3, brukes for å beregne antall administrativt-teknisk ansatte etter en fusjon.

- Uvanlig om NTNU greier det

Klassekampen har benyttet seg av formelen og kommet frem til at det nye NTNU vil få behov for 530 nye administrativt ansatte.

Universitetsavisa har også tidligere omtalt Jamtveits studie.

Den er basert på statistikk fra alle nordiske universitet og høyskoler, og viser at det er lite å spare ved å fusjonere. Snarere tvert i mot, ved at større enheter trenger enda større administrasjon per vitenskapelig ansatt.

- Det trenger ikke skje, NTNU kan velge annerledes. Men om de greier det, vil det i så fall være veldig uvanlig, sier Jamtveit til Klassekampen.

Jamtveit er førsteforfatter av studien og leder ved Centre for Physics of Geological Processes (PGP) - et senter for fremragende forskning ved UiO.

LES OGSÅ: Må ta tiltalls millioner av egen lomme
LES OGSÅ: Formidabel utfodring for de administrativt ansatte

- Trenden er ikke en naturlov

Hovedtillitsvalgt for Tekna ved NTNU, Øystein Risa, tror i store trekk utviklingen vil følge Jamtveits formel.

- Både praksis og forskning viser at større enheter har en tendens til å få større administrasjon, og det er bekymringsfullt, sier leder av Forskerforbundet ved NTNU, professor Kristian Steinnes.

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier til Klassekampen at selv om Jamtveit har funnet en trend, er ikke denne en naturlov. Bovim og NTNU har ambisjoner om å unngå økt administrasjon som følge av fusjonen.

Relaterte artikler

Ytring om fusjon og forskningstid

Forskning, fusjon og framtid

"Det følger ikke penger med fusjonen. Det betyr at de vitenskapelig ansatte på høyskolene ikke uten videre vil få bedre forskningsbetingelser," skriver lokal leder for Forskerforbundet, Kristian Steinnes.

Sohlberg slakter Røe Isaksens kvalitetskriterier

NTNU-professor Peter Sohlberg er sterkt kritisk til regjeringens kvalitetskriterier for UH-sektoren. – Flere av dem minner mer om tellekanter som hvilken som helst byråkrat kan behandle, sier han.

KRISE I DANSK AKADEMIA

Lønnskutt eller jobbkutt

Topptunge danske universiteter skal skjære bort administrasjon for 375 millioner de neste tre årene. Debatten går om hvordan sparigne skal skje - ved at ansatte sparkes, eller om toppledere bør gå ned i lønn.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Obligatorisk oppmøte uforenelig med lik rett til utdaning

De fleste talerne stilte seg lørdag negative til krav om obligatorisk oppmøte i høyere utdanning.

- Det var et stort sjokk da de leste opp navnet mitt

Vi møtte en sjokkert studentleder minutter etter at valgseieren var offentlig.

Dette er den nye nestlederen i NSO

NSO valgte lørdag ny leder og nestleder.

Ønsker å fjerne alderspoengene

NSO behandlet under landsmøtet et forslag om å fjerne alderspoeng i høyere utdanning. - Ordningen diskriminerer yngre studenter, mener forslagsstillerne.